Foto: Fah

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen rekordan 3251 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 38 osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 16.891, među njima je 1878 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 205 pacijenata.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 90.715 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 1151 preminulo.

Ukupno se oporavilo 72.673 osoba, od toga 1693 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 39.937 osoba.

Do danas je ukupno testirano 640.781 osoba, od toga 9126 u posljednja 24 sata.

Zadarska županija- 91 novozaražena osoba i dvojica umrlih

U posljednja 24 sata u Zadarskoj je županiji potvrđena 91 koronavirusom novozaražena osoba, a u Općoj bolnici Zadar umrla su dvojica muškaraca, 78 i 76 godina starosti koji su bili kronični bolesnici, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

U posljednja 24 sata u Zadarskoj je županiji potvrđena 91 koronavirusom novozaražena osoba, a u Općoj bolnici Zadar umrli su 78-godišnji i 76-godišnji muškarac koji su bili kronični bolesnici, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima, 52 ih je s područja Zadra, po petero zaraženih je u Biogradu i Benkovcu, po četvero u Bibinjama i Poličniku, po troje u Novigradu i Stankovcima, po dvije osobe potvrđene su u Pakoštanima, Posedarju i Sukošanu te po jedna osoba u Obrovcu, Pagu, Gračacu, Polači, Preku, Privlaci, Ražancu, Salima i Viru.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 413 uzoraka, većina novozaraženih obiteljski su ili kontakti s prije oboljelima, a u samoizolaciji je 1620 osoba.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 33 pacijenta, od kojih je petero na respiratoru, a na Covid odjelu u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi ih se osmero.

Policija je zabilježila jedno kršenje samoizolacije.

U Međimurskoj županiji 273 nova slučaja koronavirusa

U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježena su 273 slučaja zaraze koronavirusom, a umro je 85-godišnji muškarac s teškim dodatnim bolestima, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u proteklih 24 sata testirano je 557 osoba, što je dosad najviše testiranja u jednom danu. U istom su se razdoblju oporavile 132 osobe.

Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1252. Ukupno je dosad testirana 19.041 osoba.

Iz Stožer su priopćili da je u Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano 98 pacijenta, od toga je njih 14 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno devet pacijenata. Na respiratoru se nalazi 10 pacijenata.

U proteklih 24 sata umro je 85-godišnji muškarac s teškim dodatnim bolestima.

U zdravstvenom sustavu pozitivno je 12 liječnika i 12 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze dva liječnika, 10 medicinskih sestara, jedan bolničar i jedan farmaceutski tehničar.

Sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji, u zdravstveni sustav Međimurja sutra stiže ispomoć 11 medicinskih sestara iz drugih krajeva.

Također, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije idući će tjedan započeti sa brzim antigenskim testiranjima, a provodit će se u nekoliko osnovnih i srednjih škola po utvrđenim kriterijima.

„Testirano bi trebalo biti oko 2500 osoba, kako bi se dobila jasnija slika o situaciji u školama – hoće li se detektirati kliconoštvo, odnosno prisutnost tog virusa kod slabo simptomatske djece ili čak možda i kod onih koji nemaju neke simptome”, stoji u priopćenju.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 439 novozaraženih, najviše dosad

U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji 439 je novozaraženih osoba, najviše dosad, a tri su muškarca umrla u bolnici, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1097 obrađenih testova danas je 439 novooboljelih osoba pozitivno na covid. Iz Splita je njih 136, Sinja 59, Trilja 39, Kaštela 35, Otoka 21, Solina 20, Imotskog 19, Podbablja, Omiša i Runovića po 12, Dugopolja i Hrvaca po 11, te Podstrane osam.

Po pet novozaraženih je zabilježeno u Klisu, Muću i Zagvozdu, četvero zaraženih je u Dicmu, po troje u Trogiru i Prološcu, po dvoje u Vrgorcu, Vrlici, Zmijavcima i Cisti Provo, te po jedan u Makarskoj, Starom Gradu,Visu, Baškoj Vodi, Dugom Ratu, Gradcu, Jelsi, Lokvičićima, Pučišćima, Segetu i na Šolti.

“Od ukupnog broja novooboljelih osoba 192 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno je 2592 osoba u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je njih 135, dok je 11 osoba na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrle su tri muške osobe starosti 77, 72 i 93 godine koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju”, ističe se u priopćenju Stožera.

U Osječko-baranjskoj županiji deset umrlih, najviše dosad

U zadnja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji umrlo je deset osoba, što je dosad najviše u jednom danu, a od obrađenih 579 uzoraka 200 ih je bilo pozitivno na koronavirus, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

Na području Osijeka i prigradskih naselja su 103 novopozitivne osobe, 22 su s područja Đakova, 12 s područja Valpova, sedam iz Našica, četiri iz Belišća i po tri iz Donjeg Miholjca i Belog Manastira.

U općinama Čepin i Bizovac je po devet novopozitivnih, pet ih je na području općine Antunovac, po četiri novopozitivne osobe imaju Čeminac i Petrijevci, a tri područje Erduta. Po dvije novopozitivne osobe su iz Bilja i Đurđenovca, te po jedna iz Levanjske Varoši, Darde, Ernestinova, Kneževih Vinograda, Koške, Punitovaca, Trnave i Vladislavaca.

Na bolničkom liječenju je 207 osoba; 40 ih je u Općoj županijskoj bolnici Našice, a 167 u KBC-u Osijek, od kojih je 31 osoba na respiratoru.

„U zadnja 24 sata umrlo je deset osoba pozitivnih na koronavirus, i to muškarac iz Piškorevaca (1937. godište), dvojica muškaraca iz Osijeka (1944. i 1948. godište), te muškarac iz Bizovca (1953. godište).

Umrel su i tri žene iz Osijeka (1926., 1945. i 1964. godište), žena iz Šaga (1941. godište), žena iz Breznice Đakovačke (1955. godište) i žena iz Valpova (1934. godište). Sve te osobe imale su i niz drugih komorbiditeta“, priopćio je Stožer.

Na području županije u samoizolaciji je 1628 osoba. Policija je obavila 33 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, i dvije prema dojavi građana. Kod samoinicijativne provjere nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije, a kod provjera po dojavi utvrđena su kršenja na području Osijeka i Donjeg Miholjca, priopćio je Stožer.

U Ličko senjskoj- županiji 25 novozaraženih i jedna umrla osoba

U Ličko-senjskoj županiji 25 je novozaraženih, a u posljednja 24 sata umrla je 89 godišnja osoba, što je 32. smrtni slučaj u toj županiji od početka pandemije, izvijestio je tamošnji Stožer Civilne zaštite.

Od novooboljelih po ih 11 je iz Gospića i Senja i tri iz Brinja, pa se epidemiološki obrađuju njihovi kontakti, a uz njih aktivnih je 156 slučajeva.

U bolnici u Gospiću umrla je jedna osoba u dobi od 89 godina, koja je bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe.

Ukupno je oboljelo 885 osoba, 697 njih je izliječeno, a 32 su osobe umrle.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 132 osobe.

Pod aktivnim nadzorom i samoizolacijom je ukupno 559 ljudi.

U Zagrebu su ukupno evidentirana 604 nova slučaja zaraze

U Zagrebu su ukupno evidentirana 604 nova slučaja zaraze, izvijestio je zagrebački Stožer.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1156 testiranja na SARS-CoV-2, od čega su 443 nalaza bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 445 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1272 osobe.

Od 445 obrađenih pozitivnih osoba, njih 170 je zasad negativne epidemiološke anamneze, 160 osoba su kontakti COVID + osoba, dvije su osobe doputovale iz BiH i Srbije.

39 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 17 osoba obrada je još u tijeku. Kod 16 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod dvije osobe tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi.

Šestero djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 30 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Kod dvije osobe moguća je izloženost tijekom obiteljskih okupljanja i druženja, a kod jedne osobe tijekom sportske aktivnosti.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 37 korisnika, tri zdravstvena djelatnika i tri nezdravstvene djelatnice, a dva su korisnika, na žalost, preminula.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 15 učenika i sedam nastavnika osnovnih škola te 24 učenika i dva nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 452 učenika osnovnih te za 506 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 12 osoba.

Brodsko-posavska 112, Požeško-slavonska županija 19 pozitivnih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u srijedu o 112 novih slučajeva koronavirusa, a u Požeško-slavonskoj županiji je evidentirano 19 novooboljelih od covida-19.

U Brodsko-posavskoj županiji PCR testom potvrđeno je 109 slučajeva, a tri antigenskim testom. Umrla su dva muškarca pozitivna na korona virus u dobi od 64 i 66 godina, oba su imala i druge zdravstvene probleme.

Na bolničkom liječenju trenutno je 61 osoba pozitivna na koronavirus. Devet pacijenata pri liječenju treba potporu respiratora. U samoizolaciji je 1710 osoba.

Iz stožera podsjećaju da su od danas na snazi nove epidemiološke mjere. Ograničen je broj kupaca u trgovinama i gostiju u ugostiteljskim objektima i rad ugostitelja do 22 sata.

Uz to, ograničen je broj osoba koje mogu biti na javnim okupljanjima na maksimalno 30, izuzev u slučaju kulturnih programa i sportskih natjecanja na kojima može prisustvovati do 50 osoba.

Zabranjeni su posjeti domovima za starije i nemoćne, a njihovi štićenici ne smiju napuštati domove bez posebnog odobrenja.

Po podacima Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije, tamo je utvrđeno 19 novooboljelih od koronavirusa.

U toj županiji trenutno je 269 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih je 24 pod nadzorom liječnika u bolnici.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 120 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata evidentirano 120 novozaraženih osoba koronavirusom.

Kako stoji u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite, riječ je o 29 osoba s osoba s područja grada Siska, 20 osoba s područja Gline, 17 s područja Kutine i 15 osoba s područja Petrinje. Među novozaraženima je osam osoba s područja Dvor, sedam s područja grada Popovače, a po pet osoba s područja općine Sunja i Velika Ludina, četiri osobe su s područja Hrvatske Kostajnice, po dvije iz Lekenika, Novske i Lipovljani, te po jednoj osobi s područja Jasenovca i općine Martinska Ves.

Stožer i ovom prigodom apelira na žitelje županije da dosljedno poštuju mjere i preporuke Nacionalnog i Županijskog stožera.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 53 novozaražena, jedna osoba preminula

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna osoba je umrla, a 63 osobe su izliječene, izvijestio je u srijedu županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 13 osoba iz Dubrovnika, devet iz Župe dubrovačke, osam iz Konavala, sedam iz Metkovića, po tri iz Ploča, Blata i Vele Luke, dvije iz Lastova, po jedna iz Dubrovačkog primorja, Opuzena i Orebića te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

Ukupno su zaražene 34 osobe muškog i 19 osoba ženskog spola, a za njih 31 utvrđena je epidemiološka veza.

Umro je muškarac iz Župe dubrovačke rođen 1955. godine.

Od 63 izliječena njih 23 su iz Dubrovnika, 16 iz Metkovića, 10 iz Župe dubrovačke, po četiri iz Konavala i Opuzena, dvije iz Ploča, jedna iz Blata i Vele Luke i dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 57 osoba. Deset bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih su tri na respiratoru – neinvazivna ventilacija, šest ih je na invanzivnoj ventilaciji, a jedan na kisiku.

U samoizolaciji je 826 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 97. od početka pandemije. Od jučer obrađeno je 218 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 22 675 uzoraka.

U Istri 73 novozaraženih, covid-19 ušao u Dom za psihički oboljele u Brkaču

Nova 73 slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Istarskoj županiji tijekom protekla 24 sata, a pozitivan su i tri korisnika Doma za psihički oboljele osobe u Brkaču nadomak Motovuna, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 320 uzoraka briseva i potvrđene su 73 novozaražene osobe. Za 48 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod deset osoba radi o uvezenim slučajevima s područja Rijeke (3), Zagreba (2), Srbije (2), Lipika (1), Slovenije (1) i Švicarske (1)”, izvijestili su iz Stožera.

Od jučer su izliječene 64 osobe, trenutno je 572 aktivnih pozitivnih osoba, dok se u samoizolaciji nalaze 642 osobe.

U Domu za psihički oboljele osobe u Brkaču nadomak Motovuna kod tri korisnika potvrđeni su pozitivni nalazi. Po riječima načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dina Kozlevca, trenutno se provodi epidemiološka obrada i protuepidemijske mjere te je situacija pod kontrolom.

“Uzimaju se brisevi korisnika, s time da su glavna medicinska sestra i ostalo osoblje ove ustanove negativno. Troje zaraženih su izolirani od ostalih”, istaknuo je Kozlevac. Dom za psihički oboljele osobe u Brkaču broji 88 korisnika i 20 djelatnika.

U pulskoj Općoj bolnici tijekom utorka preminula je 78. godišnja pozitivna osoba iz Pule s pridruženim kroničnim bolestima.

Kozlevac je ustvrdio da je sustav u borbi protiv koronavirusa u Istri stabilan i, za razliku od nekih drugih krajeva u Hrvatskoj, u Istri kontrola nad virusom nije izgubljena. “Gotovo 90 posto novozaraženih su osobe iz samizolacije ili se radi o kontaktima s već poznatim pozitivnim osobama”, kaže Kozlevac.

U Zagrebačkoj županiji 135 novooboljelih

U Zagrebačkoj županiji je u protekla 24 sata utvrđena zaraza koronavirusom kod 135 ljudi te je trenutno aktivno 2884 slučaja, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše novooboljelih je u Velikoj Gorici ( 29) i Samoboru (20) te 14 Ivanić-Gradu (14) i Dugom Selu (12), a u tom je razdoblju izliječeno 180 osoba. Samoizolacija je propisana učenicima četiri razreda osnovnih škola i jednom razredu srednje škole.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području te županije od početka pandemije do danas u 10 sati evidentirano je 6140 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 3226 osoba, a 30 osoba je umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja.

U Primorsko-goranskoj županiji 166 novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je potvrđena zaraza koronavirusom kod 166 novozaraženih, a testirane su 1143 osobe, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravile su 83 osobe, a u županiji je sada aktivno 1487 slučajeva Covida -19

Udjel zaraženih i oboljelih osoba starijih od 65 godina u ukupnom broju zaraženih je veći nego jučer, iznosi 17 posto.

U Riječkom kliničkom bolničkom centru liječi se, kao i jučer, 80 oboljelih.

Na Covid odjelima sa srednje teškim simptomima je 68 bolesnika, a u Centralnom respiracijskom centru je 12 bolesnika, od kojih je 10 osoba na respiratoru.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 48 novozaraženih koronavirusom

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite u srijedu.

Najviše novozaraženih osoba, njih 31, s područja je grada Bjelovara, pet novooboljelih osoba s područja je grada Garešnice, tri novozaražene osobe s područja su općine Rovišće, dvije novooboljele osobe s područja su grada Grubišnog Polja, po jedna novozaražena osoba s područja je gradova Daruvar i Čazma te općina Severin, Nova Rača, Đulovac, Šandrovac i Sirač.

Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 24 pacijenta, od kojih su njih tri na respiratoru.

U samoizolaciji je 1207 osoba.Jedna osoba umrla je s koronavirusom čime se dolazi do ukupno 35 umrlih osoba od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Izvor: narod.hr/hina