Trumpova administracija objavila je na Nacionalni dan molitve, svoj konačni pravorijek o zaštiti prava na priziv savjesti zdravstvenih radnika – i svih drugih osoba.

OCR, Ured za građanska prava Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (HHS) rekao je da nova pravila štite pružatelje zdravstvenih usluga od diskriminacije kada ostvaruju svoja prava na priziv savjesti u programima koje financira HHS. Naime, i u SAD, kao i u Hrvatskoj, se vodi hajka protiv liječnika koji se drže izvorne, antičke Hipokratove zakletve, nastale oko 450 godina prije Krista, koja liječnicima striktno i nedvosmisleno zabranjuje obavljanje pobačaja i eutanazije.

 

“Konačno, zakon koji zabranjuje od vlade financiranu diskriminaciju protiv savjesti i vjerskih sloboda, provodit će se kao i svaki drugi zakon o građanskim pravima”, rekao je direktor OCR-a Roger Severino.

Ukidaju se pravila iz Obamine ere

Ovo pravilo osigurava da zdravstveni radnici i stručnjaci neće biti zlostavljani i maltretirani jer odbijaju sudjelovati u djelima koje krše njihovu savjest, uključujući i oduzimanje ljudskog života“, dodao je. “Zaštita savjesti i vjerskih sloboda ne samo da potiče veću raznolikost u zdravstvu, nego je to i zakonom obvezujuće.”

Novim će se pravilima provesti oko 25 odredbi koje je Kongres već donio i koje štite prava savjesti pružatelja zdravstvenih usluga. Ona također zamjenjuje pravila iz Obamine ere, donesen 2011. godine, koja je Trumpova administracija ocijenila kao “neadekvatna”.

“Napori predsjednika Trumpa odražavaju dugu povijest američkog ustavnog prava o moralnosti priziva savjesti”, rekao je predsjednik Vijeća za istraživanje obitelji Tony Perkins, udruge iz Washingtona DC koja promovira život i brak. “Nažalost, prethodna je Vlada jako malo brinula o zaštiti prava savjesti liječnika, medicinskih sestara i stanovnika.”

“Nitko ne smije biti prisiljen birati između savjesti i profesije”

On je objasnio: “Unatoč trenutnom zakonu koji štiti pravo na priziv savjesti više od 30 godina, nedostatak konkretnih propisa rezultirao je konfuzijom i nedostatkom svijesti unutar zdravstvene zajednice, ostavljajući zdravstveno osoblje na udaru diskriminacije i prisiljavajući ih da odbace svoje specijalizacije u vrijeme nestašice zdravstvenih radnika. Zaštita prava svih zdravstvenih djelatnika na donošenje profesionalnih prosudbi temeljenih na moralnim uvjerenjima i etičkim standardima temeljna je za savezni zakon i nužna je kako bi se osiguralo da se pristup zdravstvenoj skrbi ne smanji, što bi se dogodilo ako bi bili prisiljeni napustiti posao zbog njihove etički stavova.”

Zastupnik Republikanaca iz New Jerseya Chris Smith, predsjednik kongresnog kluba Pro-Life, koji okuplja i Demokrate i Republikance koji se zauzimaju za život, rekao je da je zahvalan za nova pravila. “Zdravstvena zaštita trebala bi se odnositi na spašavanje života, a ne na oduzimanje života“, rekao je. „Pružatelji zdravstvenih usluga ne bi smjeli biti prisiljeni ili natjerani na sudjelovanje u pobačaju. Ured za građanska prava sada je bolje ovlašten zaštititi pojedince od kršenja njihovih moralnih uvjerenja o svetosti ljudskog života. ”

Lila Rose, predsjednica udruge Live Action koju je osnovala kad joj je bilo samo 15 godina rekla je kako je “ključno da uvažavamo činjenicu da naši građani još uvijek misle za sebe“. “Potrebno nam je više medicinskih stručnjaka da priznaju znanstvenu stvarnost da život počinje oplodnjom i da medicinu treba koristiti za liječenje, a ne za zlo.”

Ashley McGuire, viša suradnica Udruge katolika, komentirala je nova pravila izjavom: “Nijedan zdravstveni radnik ne bi trebao biti prisiljen birati između svoje profesije i vjere. To je načelo sadržano u bezbrojnim zakonima i propisima, ali je predugo bilo kršeno”, ustvrdila je.

Predsjednica udruge Susan B. Anthony List Marjorie Dannenfelser izjavila je kako novo pravilo uspijeva omogućiti provedbu zakona “nakon godina ne-provedbe od strane administracije Obame”.

Pobačaj nije zdravstvena zaštita i nijedan profesionalac u zdravstvu ne bi trebao biti prisiljen sudjelovati u uništavanju ljudskog života“, rekla je, a osvrnula se na i nedavne pokušaje nekih država da prošire pobačaj na zahtjev.

“Kako neke države pokušavaju proširiti pobačaj na zahtjev do rođenja djeteta, bez ikakve zaštite savjesti, ovi propisi naglašavaju ozbiljnost Trumpove administracije u pogledu zauzimanja za zdravstvene radnike i ustanove koji štite život”, objasnila je Dannenfelser.

Izvor: narod.hr