Predsjednik Trump jučer se na konferenciji za novinare nakon susreta s poljskim predsjednikom Dudom založio za zaštitu spomenika jer „aktivisti“ i dalje pozivaju na rušenje spomenika bivšim predsjednicima, kontroverznim povijesnim ličnostima, pa čak i Isusu Kristu. To sve dolazi nakon što su u početku samo bili usmjereni na ljude koji su bili robovlasnici ili osobe iz konfederacijske povijesti, piše Fox News.

Trump, koji je jučer tijekom dana obećao da će do kraja tjedna potpisati izvršnu naredbu o zaštiti javnih spomenika i kipova, rekao je da se bilo kakav nastavak rušenja spomenika “neće dogoditi”.

Što se tiče namjera ljevičarskih rušilačkih horda, Trump je rekao: “Gledaju Isusa Krista, gledaju Georgea Washingtona, gledaju Abrahama Lincolna, gledaju Thomasa Jeffersona”.

“To se neće dogoditi!”, odlučan je bio američki predsjednik.

Predsjednik Trump se nije posebno osvrtao na to tko je pozivao da se kipovi sruše, ali liberalni aktivist Shaun King napisao je u ponedjeljak da bi “trebali srušiti i statue bijelog Europljana za koje tvrde da je Isus.”

Sve to izrečeno je tijekom konferencije za novinare s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom. Što se tiče bilateralnog susreta Trumpa s popularnim poljskim predsjednikom Dudom, rekao je: “Predsjednik Duda se jako dobro snalazi u Poljskoj. Radi sjajan posao, Poljaci ga smatraju velikim čovjekom i ne mislim da mu treba moja pomoć”.

Poljski predsjednik je u vrtu Bijele kuće istaknuo da se “ne usuđuje govoriti američkom predsjedniku kamo će poslati svoje vojnike”, ali je rekao da ga je zamolio da “ne povlači američke snage iz Europe” kako bi sačuvao sigurnost kontinenta.

Vrlo je izvjesno da će Andrzej Duda pobijediti na nedjeljnim predsjedničkim izborima, što bi učvrstilo pozicije i vlast konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) koja već godinama vrlo uspješno vodi Poljsku jasnom politikom suverenizma, demografske obnove i jačanja poljskog gospodarstva.

Izvor: narod.hr/Fox News