Spominjemo se danas prvog hrvatskog sveca,svetog Nikole Tavelića. Sveca kojeg su u Palestini sasjekli i mrtva bacili na lomaču muslimanski vjernici jer im je tumačio kršćanstvo. Zaštitnik je hrvatskog naroda. Teška su vremena kroz povijest bila za katolike. A ni danas nisu lagana. U našoj Hrvatskoj je donekle stanje podnošljivo,dok u svijetu za vjeru u Krista svakodnevno padaju glave. Kao da je započeoi konačan sukob dobra i zla. U današnjem Evanđelju Isus nam šalje poruku kako ćemo prepoznati dolazak posljednjih vremena.

»U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati.

Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba.

A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.«

Jesmo li mi vjernici sposobni prepoznati te znakove ili su nam pogledi usmjereni samo prema ovozemaljskim dobrima i životu? Koliko često razmišljamo o posljednjim danima i životu vječnome? Živimo u naraštaju kojeg rešetaju zla i nevolje. I oduvijek je tako bilo,sa većim ili manjim obimom. Ali Bog je u svakom tom trenutku iz naroda i duhovnih pastira podigao ljude pod čijim su vodstvom vjernici i Crkva prebrodili to vrijeme. Doduše,puno je vjernika otpalo,otišlo u krivovjere,ali Crkva je izlazila iz tog vremena malobrojnija,ali snažnija. Najavljuje nam Isus velike nevolje, a mi tim nevoljama svjedočimo, od ratova pa do bolesti. Ti ratovi su iznjedrili razne režime koji su pokušali zatrti vjeru,ali nisu uspjeli. Svjedočimo i u ovoj epidemiji pokušajima zabrana slavljenja misa i ograničavanju vjere. Ali ni to neće uspjeti. Spominje nam Isus i nebeska tijela koja će pomračiti. Sveti Luka Isusa naziva „Mlado Sunce s visine… da upravi noge naše na put mira“. Kolikim ljudima danas Isus ne znači ništa? Pomračio je u njihovim očima. Kolikima ni Katolička Crkva ništa ne znači. Niti njezin nauk niti njeni biskupi i svećenici. I biti će velikoga otpada,toliko velikoga da ga se u Otkrivenju uspoređuje sa palim zvijezdama. Katolička Crkva i njeni vjernici su posebno na udaru. Nismo ni mi iznimka. Jučer slušamo napade i pokušaje zamećanja podjela od strane medija i pojedinih političara između naših biskupa,vjernika i pape. Udruga liječnika se čak usuđuje prozivati biskupe jer u svojoj poruci zazivaju jednakost među ljudima. Dragi ljudi,sukob Dobra i Zla već traje,Bog nas svakodnevno poziva da odaberemo stranu Dobra. Na nama je odluka. Čuvajte se,nemojte padati u zamku podjela,jer kada ovo ludilo prođe,ponovno nam je živjeti zajedno i onima koji su bili bolesni i onima koji nisu,i cijepljenima i necijepljenima. Neka nas sve skupa dobri Bog sačuva od svakoga zla. Mir vam i dobro!