Mnogi imaju mišljenje da Crkva zanemaruje ulogu žene na ovom svijetu. I današnje čitanje govori suprotno od tih mišljenja koji sigurno ne misle dobro ženskom rodu. Prvo čitanje bismo mogli slobodno nazvati hvalospjevom ženi. Uspoređuje ženu sa biserjem. Zaključuje sveti pisac rječima: „Plod joj dajte ruku njezinih i neka je na vratima hvale djela njezina!“ Pametnome dosta.

Današnji čovjek je svakodnevno obasut vijestima iz svijeta i zemlje. Oni koji priređuju te vijesti kao da ih prikazuju prema nalozima nekih moćnika koji pokušavaju takvim pristupom oblikovati javno mnijenje. I na žalost uspijevaju. Novac i moć radi čuda. Primjer je i zadnji sukob na Kavkazu između Armenaca koji su kršćani i Azera koji su muslimani. Rijetkom ili nitko ne želi prikazati nevolju kršćana koji pred osvetom napuštaju svoja vjekovna ognjišta zbog straha od progona. Mnogi pale svoja imanja ne želeći ih prepustiti neprijatelju. Teško je bilo gledati narod koji se vjerojatno zadnji put okuplja u manastiru na molitvu prije  konačnog odlaska znajući da će i taj manastir biti uništen kao i ostale crkve u mjestima koje su Azeri osvojili.

Armenci na posljednjoj molitvi u drevnom manastiru prije napuštanja Nagorno- Karabaha

SRUŠENA SVETINJA Azerbejdžan u raketnom napadu RAZORIO PRAVOSLAVNU CRKVU (FOTO) - Srpskainfo

VIDEO) Nagorno-Karabah: Armenci pale i napuštaju svoje kuće | Dnevnik.ba

 

Teško je danas biti kršćanin u svijetu. Teško je danas javno iskazivati kršćanske talente u svijetu koji nastoji urediti društvo kao da Bog ne postoji. Vjerske istine,to jest talenti nisu poželjni danas. I mnogi padaju pod tim pritiskom skrivajući od svijeta svoje kršćanske talente. Pregovaraju i nastoje se dodvoriti tom svijetu da ne bi bili osuđeni kao konzervartivni,nazadni ili na daj Bože kao mrzitelji svega ostalog osim kršćanstva. Europa na žalost prednjači u tome. O zločinu koji je počinio neki kršćanin piše se tjednima i mjesecima,poduzimaju se razne mjere i savjetovanja.što je dobro. Ali zločin koji počine sljedbenici islama kao da se vrednuju na drugačiji način. Manje se o njima priča,nastoji ih se zaboraviti da se ne bi vrijeđalo pripadnike te vjere. Naopak je to sustav koji nastoji graditi mir i sigurnost na takav način. Graditi mir na temeljima bez Boga i na neistinama osuđen je na propast. Zato su kršćani dužni djelovati,osloboditi se straha. Jer Zlo napreduje samo zbog toga jer Dobro nema tko zastupati. Kršćanin koji zakopa svoje talente odgovarat će Bogu zbog toga. Doduše nemaju svi ni iste darove,ali prema tome će se i vrednovati koliko je tko učinio,prema svojim mogućnostima. Onome koome je više dano,od njega će se i više tražiti. Ljudi na vlasti kojima je dan talenat vladanja i koji se zovu kršćanima trebaju se tako i ponašati. Slijediti lažni nauk i uzdati se u lažne sigurnost nije dovoljno. Bog je sigurnost u koju se trebamo uzdati. „Dok još budu govorili: »Mir i sigurnost«, zadesit će ih iznenadna propast kao trudovi trudnicu i neće umaći.“ Tako veli današnja poruka. Koliko papa ima divizija, upita davno neki moćnik koji je Crkvu i Boga smatrao neprijateljem. Kovao je planove uništenja Crkve. Međutim njega više nema,a Crkva je tu. Zlo rešeta Crkvu,ali Bog će se pobrinuti da iziđe još jača i snažnija. Povijest je to pokazala puno puta. Zato dragi prijatelji pokažite svoje talente,nemojte ih skrivati,jer često vaša šutnja znači i odobravanje zla koje vidimo oko nas. Na kraju vremena Bog će tražiti od svih nas da položimo račune i pokažemo kako smo gospodarili sa darovanim talentima. Budimo zato kršćani pravi i vjerni Bogu,a ne kao beskorisni sluga koji biva izbačen vani u tamu gdje će biti plač i škrgut zubi! Mir vam i dobro!