Za početak današnjeg nedjeljnog razmišljanja postaviti ćemo vam jedno pitanje: Jesi li ti dragi čitatelju svjestan kolika je moć današnjih medija i ljudi koji upravljaju sa njima? Naravno,ne govorimo o našim malim lokalnim stranicama,već o medijima koji drmaju svijetom. Zašto ovo pitanje? Središnja misao današnje nedjelje jest mudrost.

IMA LI ČOVJEK ZASLUGE ZA SVOJE SPASENJE? Mudrost je vjerovanje Božjoj riječi | Glas Koncila

Cijeli svijet je ovih dana pratio izbornu utrku u saveznim državama Amerike. Čini se kao da je ta vijest zasjenila sve ostale,pa i onu o epidemiji corone. Konačan ishod je izgleda poznat. Dosadašnji predsjednik Donald Trump će ustupiti mjesto novoizabranom Joe Bidenu. I mnogi se vesele toj promjeni. Neki vjernici idu toliko daleko da vele da je napokon na mjesto možda najjače države na svijetu došao katolik. Ma i ne znaju što pričaju. Nema mudrosti u njihovim rječima. Jer katolik sigurno ne podržava pobačaj,rastavu i omalovažavanje braka, istospolne zajednice i razne druge nastranosti. Nikakav je to katolik gledajući po njegovu izražaju i djelima. Takvoj osobi zbog javnog zagovaranje grijeha bi trebala biti uskraćena pričest. Ali to već ovisi o hrabrosti tamošnjih svećenika. A možda je tu on samo figura,a konce će vući netko drugi,i pripremiti teren za drugu osobu. Jer godine čine svoje. Čudno je to da se jedan Trump koji je protestant ponašao”katoličkije” od jednog definiranog katolika. Ali narod je birao,doduše spominju se nepravilnosti,ali to je već politika u koju nećemo ulaziti. E sada dolazimo do medija i mudrosti iz današnjih čitanja. Kaže sveti pisac u prvom čitanju:” Ona(mudrost) hodi naokolo i traži sebi dostojne; i pojavljuje im se dobrohotno na stazama i ususret im dolazi u svakoj misli. Koliko je današnji vjernik”zaluđen” svijetom oko sebe,i može li on u ovom neredu razabrati istinu i mudrost. Teško. Primjer su i gore navedeni izbori koje su odlučili mediji. Vjernik treba imati na umu da je Sotona otac laži. I Sotona jest tu,na ovom svijetu. I djeluje kao možda nikada prije. I vidimo da je svugdje nazočan,u društvu,politici,medijima,a na žalost i u Crkvi. Pobačaj,tlačenje ubogih,medijske manipulacije,homoseksualizam i pedofilija….sama sotonska djela. Vjernik kao nikada do sada Boga mora moliti za dar Duha Svetoga-mudrost. Da razazna odvojiti laž od istine,dobro od zla.

32. NEDJELJA KROZ GODINU„Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!“ - BANJOLUČKA BISKUPIJA

U Evanđelju imamo primjer o mudrim i ludim djevicama. Svijetu danas su draže one lude,koje nisu razmišljale,već su otišle vani u trgovaca  tražiti ulje za svoje svjetiljke. Svijet je učinio svoje i one su ostale vani. Zaručnika nisu ni vidjele. Trebamo paziti da ostanemo unutra,u Crkvi u zajedništvu sa Zaručnikom,Isusom Kristom. Da nas svijet ne obuzme svojim modernim bolestima i laskanjima. Isto to važi i za mnoge duhovne pastire koji se tom i takvom svijetu žele dodvoriti”modernizirajući” nauk Crkve i Isusa Krista prilagođavavši ga današnjem vremenu. Svima njima prijeti ta opasnost da ostanu vani gdje će biti plač i škrgut zubi. Neka nam svima Duh Sveti poda mudrost sa spoznamo razlikovati dobro od zla da bi na kraju vjekova uživali u društvu sa Zaručnikom.

Mir vam i dobro!