lOve nedjelje su pobožnost križnog puta predvodili djelatnici naše osnovne škole. Slikovni zapis biti će objavljen tijekom dana.

Odgoj djece spada u možda najzahtjevniju i najodgovorniju čovjekovu djelatnost. Jer ono što roditelj odgoji,najčešće to na kraju i dobije. Iznimaka naravno uvijek ima. Kao i svugdje. Odgoj se najbolje postiže ljubavlju,povjerenjem,dobrim primjerom i pravilnom stegom. Danas smo u čitanjima slušali Božje zapovjedi. Kratke,jasne i nedvosmislene. Nema u njima rupa I raznih tumačenja kao kod ljudskih zakona koje nam se često čine kao da su ih pisali oni koji te zakone krše. U Boga je sve jednostavno. Cijeli način kako bi mi trebali živjeti stao je u 10 zapovjedi. Hajde sada pokušajte zamisliti svijet koji bi živio po tih deset zapovjedi. Pa to bi bio raj na krugu zemaljskom. Ali kada sotona umiješa svoje prste,i povuče ljude za sobom,onda tu mora biti nereda. I događa nam se to što vidimo oko sebe,prirodne nevolje,ratovi,nepravda…….Znamo reći:ljutimo Boga. Bog jest milosrdan,ali nered sigurno ne voli. Gledajući Isusa kako danas iz Hrama bičem goni trgovce,čovjeku bude lakše. Nađe opravdanje za svoj bijes kada vidi u što se pretvara ovaj svijet. Kada bi naraštaji naših djedova i baka danas ustali i stavili ih da žive na ovakvom svijetu izokrenutih vrijednosti,što mislite što bi bilo. Ma mnogi ne bi prepoznali svoje mjesto,svoju obitelj,svoju Domovinu. Ne bi prepoznali svoju Crkvu.

BOŽJI HRAM SMO MI SAMI, A KORIZMENO VRIJEME POZIVA NAS NA PROČIŠĆENJE | Duhovnost

Često nama vjernicima nedostaje toga Isusova bijesa. Isus je bio ljut kada je vidio u što se pretvorilo mjesto molitve-Hram. Koliko takvih primjera danas ima po našim crkvama. Posebno u svijetu. Svete mise su se pretvorile u zabavu, plješće se i neprimjereno ponaša,dopušta se neposvećenim osobama sve i svašta,samo što i misu ne predvode, u crkvama se održavaju izložbe,cijeli orkestri izvode svoje prikaze koje nemaju veze za duhovnom glazbom. Turisti nesmetano marširaju kroz naše crkve nedolično obučeni. Prevladava trgovački mentalitet. Što mislite da bi Isus napravio da to vidi danas? Mnogima je izgovor da će tako privući narod. Ma u europi su crkve prazne,unatoč tim pokušajima. Krivi je to put dragi prijatelji. Taj put ne približava ljude Bogu. Sigurno. Zar nam nije dovoljno za vrijeme svete mise biti sa Isusom osobno. Za vrijeme svete mise Isus je na oltaru osobno nazočan. Njegova majka Marija je tu. Osobno. Mnoštvo anđela i svetih je tu nad oltarom za vrijeme pretvorbe. Slave Boga. Sveti padre Pio je rekao jednom da su katolici svjesni što je u crkvi za vrijeme svete mise,da bi na vratima redarstvo trebalo držati red zbog gužve. Ali očito nismo svjesni Božje prisutnosti u našim crkvama,u svetohraništima. To dragi prijatelji treba popraviti. Zato kada dođete na svetu misu budite svjesni Božje prisutnosti, jer taj sat vremena ste najbliže Bogu što možete biti. Osim kada vas pozove na kraju vašeg života. Ali tada je pitanje gdje ćemo završiti. U Njegovu društvu,ili vječno odijeljeni na mjestu gdje će biti plač i škrgut zubi. Mir vam i dobro.