Slučaj oskvrnuća u maloj teksaškoj župi

Francuska, Čile, SAD – provale u katoličke crkve postale su gotovo svakodnevica zapadnog svijeta.

Najnoviji slučaj dogodio se u američkom gradu Horizon Cityju u blizini El Pasa, u saveznoj državi Teksas.

U noći s nedjelje na ponedjeljak nepoznati počinitelji provalili su u crkvu Duha Svetoga i ukrali nekoliko predmeta. Šteta iznosi nekoliko tisuća dolara, no najveći šok izazvala je krađa svetohraništa u kojem se nalazio Presveti oltarski sakrament.

Katolici vjeruju da se na svetoj misi, u trenutku posvete, kruh i vino pretvaraju u stvarno Tijelo i Krv Isusa Krista – taj se proces naziva transsupstancijacija.

“Oskvrnuće najvećeg dara koji Crkva posjeduje, Presvetog oltarskog sakramenta, vrlo je ozbiljna stvar”, izjavio je župnik Jose Morales, prenosi Catholic News Agency.

Potaknuo je one koji imaju ikakvih informacija o zločinu da kontaktiraju lokalnu policiju. Također je pozvao župljane na vršenje pokore i zadovoljštine zbog krađe.

“S obzirom na oskvrnuće Presvetog sakramenta pridružujem se biskupu Marku Seitzu u pozivu na vršenje zadovoljštine za ovaj zločin tako da učinite posjet Presvetom sakramentu te neko drugo djelo pokore.”

Otac Morale izjavio je kako teško može shvatiti razloge koji stoje iza ove pljačke, ali je javno pozvao počinitelje da se predaju i vrate tabernakul.

“Ne vidim zašto bi netko napravio takvo što. Znamo da je Bog milostiv i ako bi vratili što su uzeli te se pokajali, naišli bi na veliku zahvalnost, ne samo nas nego će i Bog to uzeti u obzir”, zaključio je župnik.

Tino Krvavica | Bitno.net