Posljednji preostali katolički svećenik u Afganistanu je talijanski redovnik o. Gianni Scalese, prenosi Vatican News 19. kolovoza.

O. Gianni služio je na prostoru talijanskoga veleposlanstva u Kabulu, koje je sada u rukama talibana. List “Corriere di Bologna” 18. kolovoza naveo je njegove riječi iz jedne elektroničke poruke: „Još uvijek smo ovdje. Situacija nam ne dopušta davati intervjue.” O. Gianni pozvao je 16. kolovoza preko portala Bolonjske nadbiskupije “12porte” na molitvu za Afganistan i njegov narod.

Scalesea, koji je u srijedu 19. kolovoza navršio 66 godina, papa Franjo imenovao je u studenome 2014. voditeljem katoličke misije u Afganistanu. Od 2015. djeluje u Kabulu a središte njegove misije sui iuris je na području talijanskoga veleposlanstva, gdje je pastoralno skrbio o inozemnim gostima, diplomatima, pripadnicima vojnih snaga i suradnicima civilima, budući da je svako misijsko djelovanje među Afganistancima strogo zabranjeno kako kršćanima tako i svim ostalim ne-islamskim religijama.