SPLIT (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u utorak 8. prosinca, u kapeli Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

„Draga braćo, danas slavimo svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, slavimo zaštitnicu našeg Centralnog bogoslovnog sjemeništa. U vremenu adventa, Majka Marija je najizvrsniji put Gospodinova dolaska nama i našeg hoda prema Njemu. Nazivamo je blagoslovljenom i milosti punom te po njoj i mi, njezina duhovna djeca, postajemo milošću obilježeni“, kazao je nadbiskup Barišić.

U koncelebraciji bili su splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, dubrovački biskup i imenovani riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, rektor CBS-a don Jure Bjeliš, duhovnik CBS-a don Stipan Šurlin, ekonom CBS-a don Tomislav Bašić i don Nikola Šakić. Đakonirali su don Marijan Šitum i don Roko Kaštelan koji je izrekao i prigodnu homiliju. Za vrijeme mise na orguljama je svirao vicerektor CBS-a don Ivan Urlić.

Govoreći u homiliji o čovjekovu prvom grijehu i osjećaju srama pred Bogom, don Roko je naglasio kako i danas mnogi ljudi osjećaju krivnju pred Bogom što im onemogućava povratak na Božji put.

Poručivši da Bog od čovjeka ne odustaje ni u najtežim trenucima, pojasnio je kako „Već od samoga pada Bog u svojoj promisli ima novi način pristupa čovjeku“. „Malo po malo kroz svjetlo objave sve više izlazi lik žene, Otkupiteljeve majke. Ona se ističe među poniznima i siromasima Gospodnjim koji s pouzdanjem od Njega očekuju i primaju spasenje. S njom se, nakon dugoga očekivanja obećanja, ispunjaju vremena te se uspostavlja novi poredak. Sin Božji je od nje uzeo ljudsku narav kako bi po otajstvima svojega tijela oslobodio čovjeka od grijeha. Ona je svijetu dala sam Život, koji sve obnavlja, te je od Boga bila obdarena darovima dostojnima tolike zadaće“, ustvrdio je, dodavši da je zbog toga još od vremena svetih otaca častimo kao onu koja je „sva sveta“ i „milosti puna“.

„U njoj i s njom započinje novo čovječanstvo koje Bogu omogućuje da zaživi kao Bogočovjek, ali i čovjeku da zaživi po Božjoj mjeri“, nastavio je, zaključivši kako je Bezgrešna čovjekov putokaz koji mu potvrđuje kako s Bogom ništa ne gubi.

Za proslavu svoje nebeske zaštitnice bogoslovi su se pripremali trodnevnicom. Prvoga dana hodočastili su u Svetište Gospe od Prizidnice na otoku Čiovu koje je poznato po tome što se ondje Bezgrešno začeće slavilo i prije proglašenja dogme. Homiliju bogoslovima uputio je duhovnik don Stipan, poručivši im „da najprije trebaju biti slušatelji riječi, kako bi bili njezini vršitelji“.

Drugi dan priprave za obilježila je „Velika nagrada bogoslovije?“ – natjecanje timova bogoslova u raznim sportskim i intelektualnim igrama.

Svečanom večernjom, bogoslovi su započeli svetkovinu nebeske zaštitnice. U homiliji rektor don Jure poručio je „da je Blažena Djevica Marija slika i uzor svećeničkog života“.