Proslavili smo jučer našeg župnog zaštitnika svetog Antu. Izvještaj sa prve mise smo objavili jučer. Zanimljiv je bio razgovor dvoje hodočasnika ispred naše crkve taj dan.
-Hvaljen Isus!
-Vazda budi!
-Možemo li nešto pitat, veli jedan.
-Naravno. Šta vas muči?
-Jeli obvezna maska u crkvi?
I prije nego uspijem odgovoriti upadne u riječ druga osoba.
– Ma koje pitanje, doći na hodočašće svetom Antunu, zamoliti ga za čudesa, vjerovati u snagu njegova zagovora, a staviti masku! S koliko vjere onda dolaziš moliti?!
I svi smo se nasmijali jer odgovor je bio pravi. I maske su ostale u džepovima gdje im je i mjesto.
Ova priča je uvod u propovijed koju je jučer imao na središnjem misnom slavlju u 10 sati don Boris Vidović. Na početku je bila procesija sa blagoslovom mjesta i puka koju smo prenosli izravno.
Započevši propovijed, don Boris je uputio svima čestitku i upitao: Zašto slavimo svetog Antu? Sveti Ante nas privlači svojom jednostavnošću, svojom blizinom Isusu. Zato ga toliki slave i časte. Današnji čovjek toliko teži napretku, nastavio je propovjednik, ali na žalost često se u tom svom nastojanju izgubi, zabiravi prave vrijednosti, stavlja Boga sa strane. I postaje duhovno prazan. I unatoč dobrom životu, kod takvih ljudi nastaje nered, svađe u obitelji…..Zašto to mora biti tako, nastavio je don Boris, u što to mi vjerujemo, postavio nam je pitanje. Čovjek kao da gubi povjerenje u Boga, želi sve i da to bude odmah. Ne želi čekati da Bog usliša njegove molitve. Nema strpljenja. Takvim ponašenjem svojoj djeci dajemo loš primjer, učimo ih da budu nestrpljivi jer im odmah u svemu udovoljavamo. Tako dovodimo u pitanje i njihovu budućnost. Ali primjer života svetog Ante pokazuje nam da Bog sve vodi u životu. Na kraju propovijedi nas je pozvao da se pomolimo svetom Anti da nam pomogne vratiti povjerenje u Boga i ojača vjeru.
Na kraju je slijedio blagoslov djece i vozača, a don Borisu je uručen prigodan poklon. Također mu je naša književnica Ivanka Paul uručila knjigu “Bog i veslo” sa pričama iz Komina.
Po završetku svete mise don Dražen se zahvalio dragom Bogu na ovako lijepoj proslavi, te svima onima koji su doprinijeli da trodnevnica i sam blagdan svetog Ante bude svečano proslavljen i prođe u najboljem redu.Od pjevača, čitača, onih koji su kitili kip i crkvu, gostiju na trodnevnici i koncertu, članovima udruge HKZ”MI” na pruženoj pomoći, vjernicima i hodočasnicima na lijepo posjećenim misnim slavljima. Treća sveta misa je bila u 19 sati sa blagoslovom male djece.
Na kraju ovog teksta i mi se zahvaljujemo svima i ispričavamo na malom kašnjenju sa objavama. Jednostavno je puno obveza. Ugodan vam ostatak dana. Mir vam i dobro.