HVAR (IKA)

Slavlje biskupskog ređenja imenovanog biskupa Hvarske biskupije mons. Ranka Vidovića bit će u Hvaru sutra u subotu 22. svibnja u 10.30 u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika. Izravan prijenos možete pratiti na HTV4 i na Hrvatskome katoličkom radiju (HKR).

Glavni zareditelj bit će splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj porečki i pulski Dražen Kutleša te mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski Petar Palić.

Slavlju biskupskog ređenja prethodi duhovna priprava, a zbog epidemioloških situacije slavlje će se održati u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na kraju slavlja, najavljeno je da će prigodne pozdravne riječi izreći predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, te uime svećenika Hvarske biskupije biskupski vikar i dekan otoka Brača, župnik župe sv. Jeronima u Pučišćima Ivica Huljev, uime vjernika laika župljanin Župe sv. Stjepana, pape i mučenika u Starom Gradu Zvonimir Franetović.

Također, prigodnu će riječ uputiti i dosadašnji hvarski apostolski upravitelj mons. Petar Palić koji će novozaređenom biskupu Ranku Vidoviću predati prsten i prsni križ kao dar svećenika i puka Hvarske biskupije.
Kratki životopis novoga hvarskog biskupa

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe r. Ćerlek. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, upisuje sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976. – 1980.). Nakon završene gimnazije upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Župi sv. Mihovila ark. u Kaštel Kambelovcu. Zatim preuzima službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje ostaje do 2014. godine.

Potom je imenovan župnikom Župe Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je članom nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.

Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom 4. ožujka 2021. godine .