Na sprovodu australskog kardinala Georga Pella u srijedu 2. veljače u Sydneyu okupili su se ožalošćeni vjernici ali i prosvjednici.

Foto: BBC

Kard. Pell preminuo je u utorak 10. siječnja u Rimu, u dobi od 81 godine, nakon komplikacija uzrokovanih operacijom kuka. Bio je nekadašnji papin glavni pomoćnik i jedan od najuglednijih katolika Australije. Međutim, njegov ugled narušen je 2017. kada je optužen za zlostavljanje. Nakon 404 dana u zatvoru konačno je oslobođen 2020., no unatoč tomu, prosvjednici su se pojavili na njegovu sprovodu nedaleko od katedrale Svete Marije gdje je kard. Pell više od desetljeća služio kao nadbiskup Sydneya.

Aktualni nadbiskup Sydneya Anthony Fisher predvodio je misu zadušnicu, a sudjelovale su brojne ugledne osobe, uključujući bivše premijere Johna Howarda i Tonyja Abbotta. Primjetno je bilo odsustvo premijera Anthonya Albanese i premijera Novog Južnog Walesa Dominica Perrotteta koji su poslali delegate.

Nadbiskup Fisher je, osvrćući se na kardinalov život kazao kako je on  “div Katoličke Crkve u Australiji”, te kako je pogrešno demoniziran. “Čak i nakon što ga je Visoki sud Australije jednoglasno oslobodio (optužbi za seksualno zlostavljanje djece), neki su ga nastavili demonizirati. Ali mnogi cijene ostavštinu ovog najutjecajnijeg crkvenjaka u povijesti našeg naroda”, kazao je nadbiskup.

U poruci pročitanoj kongregaciji, i papa Franjo odao je počast “dosljednom i predanom svjedočenju kardinala Pella, njegovoj predanosti evanđelju i Crkvi”.

Ožalošćeni vjernici koji su se okupili na katedralnom trgu kako bi odali počast rekli su za BBC da je kardinal Pell ljubazan čovjek koji je dao sve od sebe kako bi podržao ljude u teškim vremenima.

Jedan od njih je i Nathan (33) koji je kazao kako želi da kardinala pamte “po stvarima koje je učinio, a ne po stvarima za koje je optužen”.

Međutim, izvan trga okupile su se osobe koje su preživjele zlostavljanje te kardinala opisuju kao nekoga tko ih nije uspio zaštititi. Neki od njih su doputovali i iz drugih država kako bi zavezali vrpce za ogradu crkve – gesta koja se u Australiji doživljava kao odavanje počasti žrtvama zlostavljanja u Crkvi.

Tako je, Maureen (75) došla ostaviti vrpcu u ime bliskog prijatelja koga je zlostavljao katolički učitelj. “Ne mogu dopustiti da današnji dan prođe, bez zauzimanja za njega. On nije dovoljno dobro da bi zastupao sam sebe”, rekla je za BBC.

Stotine vrpci kao znak odavanja počasti žrtvama seksualnog zlostavljanja djece ostavljene su na ogradi katedrale

Još neke od izjava koje su novinari zabilježili od prosvjednika je i kako će kard. Pella pamtili kao “monstruoznog fanatika”.

“Pell se zalagao za očitu homofobiju, mizoginiju; prikrivao je zlostavljanja unutar Katoličke Crkve”, rekao je organizator prosvjeda Kim Stern dodajući kako takav ispraćaj pokojnika smatra “groznim”.

Na ispraćaju su tako bile nazočne i policijske snage koje su pokušale ublažiti napetost između vjernika i prosvjednika, a u jednom trenutku došlo je i do sukoba kada su vjernici iskazali ljutnju zbog transparenata prosvjednika s osuđujućim sadržajem.

Inače, ovaj dugogodišnji nadbiskup Melbournea, a zatim Sydneya imenovan je 2014. na čelo vatikanskoga odjela za gospodarstvo. Godine 2017. Pell je otišao iz Rima u Australiju kako bi se na sudu branio od optužbi za zlostavljanje. Visoki australski sud jednoglasnom je odlukom 7. travnja 2020. poništio presudu Apelacionog suda koji ga je ranije bio osudio zbog zlostavljanja maloljetnika. Time je i na juridičkom polju očitovano ono što su mnogi iz moralne perspektive tvrdili: da je kardinal Pell nevin i kao takav u samici proveo godinu dana. No očito kako postmoderna liberalistička diktatura uvažava sudstvo – kao uostalom i slobodu – samo onda kada ne izlazi iz njezinih unaprijed zadatih okvira.

Nedjelja.ba

J.M., KT