MARIJA BISTRICA (IKA)

U tijeku je sanacija požarišta u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke nakon što je ugašen požar koji je u utorak 13. listopada buknuo na gospodarskim zgradama svetišta, objavljeno je na stranici zagorje.com.

U požaru koji je planuo oko 3 sata u potpunosti je izgorjela župna dvorana za mlade i za kateheze. Požar je zahvatio i prostoriju za župni Caritas koja nije u potpunosti izgorjela te novu prostoriju tzv. pjevaonu, koja je namijenjena za probe župnog zbora i zbora mladih. Njezinu su unutrašnjost vatrogasci uspjeli spasiti, no krovište joj je u većoj mjeri izgorjelo. Stradala je i kompletna tehnika koja služi za prijenos misa na otvorenom, objavljeno je na stranici zagorje.com.

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički rekao je da se požar dogodio, „hvala dragom Bogu u ovom gospodarskom dijelu, ali bez obzira na to, sve je to dio Bolleove arhitekture našeg Svetišta. Sretni da nam je javna vatrogasna postrojba tu u Mariji Bistrici i da su u roku od nekoliko minuta pristigli na požarište i lokalizirali ga. Bez obzira što je šteta velika, nije zahvatilo cijelo Svetište. Vjerujem da ćemo to svi zajedno sanirati i da će izgledati još bolje nego što je izgledalo sada.“

U požaru nitko nije stradao, a sakralni objekti nisu oštećeni. Uzrok požara još nije poznat.

„Ovaj požar neće utjecati na program Svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu. Svete mise kroz tjedan su u 10:30 i 18 sati, subotom u 11 i 18 sati te nedjeljom u 7:30, 9, 11, i 18 sati. Prigoda za sakrament ispovijedi je svakodnevno prije svetih misa. Bazilika je otvorena tijekom cijeloga dana a ulaz za hodočasnike je slobodan uz pridržavanje propisanih mjera vezanih uz pandemiju covida-19. Vjerujemo u zaštitu naše nebeske Majke da je njezinim zagovorom izbjegnuta još veća šteta. Zahvaljujemo vatrogascima i policiji na brzoj i stručnoj intervenciji“, izjavio je rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević za Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Požar u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke / FOTO: Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

 

Požar u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke / FOTO: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Požar u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke / FOTO: Facebook stranica Zagrebačka nadbiskupija

Požar u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke / FOTO: Zagorje.com/Elvis Lacković

Požar u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke / FOTO: Zagorje.com/Elvis Lacković