Šest od sedam katoličkih biskupa u Portoriku najavilo je da će početi odvajati vjernike na misama u svojim biskupijama na temelju njihovog statusa cijepljenja protiv COVID-19, te će nametnuti primanje cjepiva za zaposlenike i svećenstvo.

dokumentu koji je objavila Biskupska konferencija u Portoriku (CEP), biskupi su izjavili kako će “u našim biskupijama i župama rezervirati prostor za necijepljene za slavlje euharistijske liturgije i druga liturgijska slavlja”.

“Predlažemo da se oni koji nisu cijepljeni, barem za sada i do kasnijeg utvrđivanja Biskupske konferencije, suzdrže od sudjelovanja u drugim osobnim aktivnostima zajednice u crkvama”, dodali su. “Pravilo da će se pričest dijeliti samo na ruku ostaje na snazi.”

Zanimljivo, biskup Daniel Fernández Torres iz Areciba, koji je prošlog tjedna objavio pismo podržavši prigovor savjesti na eksperimentalno cjepivo protiv COVID-19 zbog povezanosti s pobačajima, nije dodao svoje ime u dokumentu Biskupske konferencije.

Od početka COVID-19 krize, Portoriko je zabilježio smrtne slučajeve virusa u manje od 0,1 posto od gotovo 3,3 milijuna stanovnika otoka. Dnevni smrtni slučajevi od koronavirusa u Portoriku obično su u prosjeku jednoznamenkasti broj u proteklih mjesec dana, pri čemu već više dana nije prijavljen niti jedan smrtni slučaj.

Portorikanska vlada, koju vodi lijevi guverner Pedro Pierluisi Urrutia, član Demokratske stranke, ipak je posljednjih tjedana uveo niz radikalnih javnozdravstvenih mjera, uključujući zahtjeve cijepljenja za zdravstvene radnike, javne zaposlenike, učitelje, studente, te desetke tisuća radnika u privatnom sektoru.

Biskupi Portorika podržali su tu politiku i najavili još strože vlastite zahtjeve kad je cijepljenje u pitanju, zaprijetivši da “svi svećenici i đakoni koji sudjeluju u liturgijama moraju biti cijepljeni ili barem primiti prvu dozu”. Zaposlenici i volonteri također moraju biti „potpuno cijepljeni” ili se moraju suočiti s raskidom ugovora o radu.

Biskupi su nadalje odbacili sva vjerska izuzeća od cjepiva, tvrdeći da “odbacivanje zahtjeva za cijepljenjem nema temelja u moralnom učenju Crkve”.

U drugom dokumentu objavljenom prošlog tjedna, prelati su također istaknuli da “neće prihvatiti izjave koje potvrđuju da je učenje Crkve osnova za odbacivanje cijepljenja i/ili sličnog teksta budući da ova tvrdnja nema temelja u moralnom učenju crkve”.

Ipak, biskup Fernández iz Areciba je prošli tjedan u pismu izjavio suprotno, napisavši da je “moguće da vjerni katolik ima prigovor savjesti zbog navodne obvezne prirode cjepiva protiv Covid-19”. Dodao je kako je “katoliku legitimno sumnjati u sigurnost i djelotvornost cjepiva s obzirom na to da ono što kažu farmaceutske tvrtke ili agencije za regulaciju lijekova ni na koji način nije dogma vjere”.

„Poštivanje savjesti osobe također je katolički nauk“, nastavio je biskup Arecibo, citirajući Katekizam Katoličke crkve, koji naglašava da „Čovjek ima pravo djelovati u savjesti i u slobodi kako bi osobno donosio moralne odluke. ‘Ne smije se prisiljavati da djeluje suprotno svojoj savjesti. Niti ga se smije spriječiti da postupa po svojoj savjesti, posebno u vjerskim pitanjima.”

Posjetimo, sva cjepiva protiv COVID-19 koja se trenutno koriste u Portoriku, uključujući Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, testirana su ili proizvedena uz pomoć staničnih linija koja su izvedena iz tkiva pobačene djece.

Izvor