ZAGREB (IKA)

Najveće jaslice na svijetu postavljene su u španjolskom gradu Alicanteu i dosežu 18,10 metara visine. Instalacija “Sagrada Familia” (Sveta obitelj), djelo je umjetnika Josea Manuela Garcije poznatog kao ‘Pachi’. Figure Svete obitelji postavljene su na trgu gradske vijećnice i službeno su upisane u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda nakon što je sudac potvrdio njihov rekord, javlja Aleteia, a prenosi portali medjugorje-info.com i laudato.hr u četvrtak 4. prosinca.

Tako je Alicante preuzeo rekord koji je prethodno bio postavljen u Meksiku prije 20 godina. Priznanje rekorda moralo se izvršiti digitalnim putem budući da nadležni sudac nije mogao otputovati u Alicante zbog ograničenja kretanja uzrokovanog pandemijom COVID-19.

Više od dva mjeseca trajala je izrada jaslica

Fotografija prikazuju impozantne jaslice sačinjene od tri goleme figure: sv. Josipa koji je visok 18,10 metara, zajedno sa njegovim štapom, 10,58 metara visoku Djevicu Mariju, i 3,25 metra visokog Djeteta Isusa u svojoj kolijevci. Skulptura je obujma 56,02 metra.

Turistička zajednica grada Alicantea kao i organizatori zadovoljni su vizualnom promidžbom koju slika jaslica postiže na društvenim mrežama jer to pomaže reklamiranju i marketingu samoga grada. Cijela ova instalacija i reklama namijenjeni su poboljšanju turizma u regiji, koja je teško pogođena zbog blokada i ograničenja poradi pandemije COVID-19.

Za izradu jaslica Garciji je trebalo više od dva mjeseca.

Bit će izložene najmanje dvije godine

“Ovo je veliko postignuće za Alicante, koje pomaže promovirati nas kao turističko odredište, ali i ulijeva nadu današnjice”, komentirao je gradonačelnik Alicantea Louis Barcala.

Jaslice će biti izložene najmanje dvije godine, izvještava Aleteia, a prenose portali medjugorje-info.com i laudato.hr u četvrtak 4. prosinca.