Kirurg Fabio Massimo Abenavoli vodio je tim ‘Hitni osmijesi’; sastavljen od 11 volontera kirurga, anesteziologa i bolničara koji su prošli tjedan bili u glavnom gradu Somalije kako bi pružili specijalističku skrb djeci i mladima koji pate od deformacije lica.

Giada Aquilino, Ivica Hadaš – Vatikan

U Somaliji je dvadeset i sedmero djece operirano zbog rascjepa usne i nepca, otvorenog nepca, opeklina i malformacija. Nakon prvog pothvata, u ljetu 2018. godine, to je jedan od konkretnih plodova druge humanitarne misije ‘Hitni osmijesi’. O tome je za našu radijsku postaju govorio predsjednik i osnivač te nevladine organizacije koja djeluje od 2007. godine, plastični i maksilofacijalni kirurg Fabio Massimo Abenavoli koji se upravo vratio iz Mogadiša.

Objasnio je da je vodio tim ‘Hitni osmijesi’; sastavljen od 11 volontera kirurga, anesteziologa i bolničara koji su prošli tjedan bili u glavnom gradu Somalije kako bi pružili specijalističku skrb djeci i mladima koji pate od deformacije lica. U toj zemlji već desetljećima vladaju nestabilnost, nasilje i teroristički napadi; posljednji se dogodio početkom tjedna; počinila ga je islamska ekstremistička skupina al-šabaab, a u njemu je poginulo petero ljudi.

Tom misijom – rekao je kirurg – htjeli smo nastaviti svoj prvi pothvat i pokazati somalijskim kolegama i stanovništvu da smo prisutni i da smo spremni vratiti se i napraviti konkretno djelo razvoja, operirajući djecu i mlade koji prošle godine nisu mogli dobiti našu potporu, a kojima smo sada pristupili zajedno sa somalijskim liječnicima, učeći ih, što je naš prvotni cilj.

Radi se o slučajevima koji se tiču uglavnom vrlo male djece kojima smo morali operirati nepca i usne – rekao je Abenavoli i napomenuo – Idućih mjeseci namjeravamo se vratiti kako bismo održali kontinuitet i eventualno nastavili s kirurškim zahvatima. Prisjetio se djeteta od 5-6 mjeseci koje je imalo potpuno otvoreno nepce i nije se moglo hraniti. Morali smo ga operirati jer je zaostalo u rastu, prijetile su mu infekcije, pa i smrt. Vratit ćemo se i operirati mu usnu.

'Hitni osmjesi' u Somaliji

U zemlji smo naišli na određenu nesigurnost, jer terorizam još uvijek izaziva najveću političku zbrku – rekao je i nastavio – Napadi se događaju gotovo svaki dan. Zbog toga smo morali ostati unutar zaštićenog područja zračne luke, uz potporu talijanskoga veleposlanstva u Mogadišu i drugih talijanskih organizacija koji su nam jamčili sigurnost. U razgovoru s roditeljima pacijenata i sa samim pacijentima, osjeća se potreba mira i nove budućnosti. Bilo je ljudi koji su prevalili 500-600 kilometara i imali nevjerojatne teškoće. Prijevoz je vrlo težak, a ući u grad rizik je za roditelje i djecu. Zbog takvih je uvjeta rast djece vrlo otežan.

Ipak, djeca imaju snagu i nevjerojatno dostojanstvo. Ono što pogađa i što nas potiče da u Somaliji, Iraku, Afganistanu, Libiji i drugim zemljama, nastavimo misiju ‘Hitni osmijesi’ jesu djeca od 6-7 godina koja vam daju ruku da im stavite iglu i koja na operacijski stol dolaze sami te stisnu zube kako ne bi plakali. Naša je moralna i stručna obaveza nastaviti svoju dužnost. Neprestano smo u kontaktu s mjesnim liječnicima i osobno pratim pacijente nakon operacije. U Iraku i Afganistanu uspjeli smo ustanoviti centre koji se bave kirurškom patologijom djece, rascjepom usne i nepca, traumom i opeklinama s ciljem da nakon osposobljavanja mjesni liječnici samostalno nastave taj posao – zaključio je kirurg Fabio Massimo Abenavoli.