svećenik Alfar Antonio Velez zahvalan je majci što ga nije pobacila.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org ponedjeljak, 16. rujna 2019. u 18:34
– Ono čime se moja majka najviše ponosi jest što je obranila život – kaže svećenik Alfar Antonio Vélez.

Podrijetlom iz Kolumbije, Vélez sada djeluje kao misionarski svećenik u dvama župama u Argentini. Prije nekoliko godina odlučio je izaći u javnost s osobnim svjedočanstvom kao reakcija na donesene zakone kojim se dozvoljava pobačaj u raznim latinoameričkim zemljama.

– Moja je majka bila žena velike vjere, vrlo vjerna i veoma sveta. U trudnoći je govorila da, unatoč okolnostima u kojima se to dogodilo, u svojoj utrobi nosi čudo novog života, onog života koji joj je Bog dao i kojeg, zbog tog uvjerenja, nije mogla pobaciti. Rekla je da ako joj je Bog dao taj život da mora postojati razlog.”

Velezovu majku silovala je grupa radnika u dobi od 27 godina nakon što su je drogirali tijekom jedne zabave. Kako bi prikrila trudnoću, obitelj ju je prisilila da se uda za udovca, koji se kasnije nasilno ponašao prema njoj i djetetu. S njim je imala dijete te je bila prisiljena ostati s njim godinama, ali kako bi zaštitila Alfara poslala ga je da živi kod bake.

– Majka mi je rekla što se dogodilo. Rekla je da su mnogi željeli da napravi pobačaj. Drugi su joj sugerirali da me je trebala prodati ili dati na usvajanje. Bilo je jako teško čuti sve to, imao sam samo 10 godina – priča Velez.

Jednog dana mladi Alfar Antonio Vélez suočio se s Bogom glede svega toga.

– Otišao sam u crkvu kako bih se požalio Bogu i pitao ga zašto se sve to dogodilo. Budući da sam vikao na Boga, prišao mi je svećenik i rekao mi da postavljam pogrešno pitanje: “Ne pitajte zašto, već zbog čega”. Potom je rekao da me Bog poziva da radim velike stvari.

Svećenik mu je rekao poznatu poslovicu da “Bog piše ravno krivim crtama” i da on može biti Božji instrument. Zatim je Alfaru Antoniju pročitao odlomak iz knjige Jeremije u kojem ga Bog zove i on se opire, pa mu Gospod kaže: “Ne brini, učinit ću sve za tebe.” Vélez se prisjetio kako ga je taj razgovor promijenio.

Nedugo zatim Alfar Antonio postao je sjemeništarac. Danas je taj dječak koji je začet u nasilnom i strašnom činu sretan svećenik koji brani život.