Lufthansa rodna ideologija
Foto: fah, Lufthansa/Facebook Fotomontaža: narod.hr

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i Austrian Airlines prestale su putnike na letovima pozdravljati s „dame i gospodo“, a razlog je želja za tzv. rodnom neutralnošću, koja je produkt ekstremno lijevo liberalne rodne ideologije.

Lufthansa je najavila da će napustiti izraze poput “dame i gospodo” tijekom obraćanja putnicima te će umjesto toga koristiti “rodno neutralniji” jezik poput “dragi putnici” ili samo “zdravo”.

“Posade doista trebaju odabrati govor koji je upućen svim putnicima”, rekao je glasnogovornik zrakoplovne tvrtke, prenosi Le Figaro.

“Ovo je postupak koji će potrajati neko vrijeme”, rekao je glasnogovornik dodajući kako će se nova politika proširiti na sve tvrtke pod kišobranom Lufthanse, uključujući Austrian Airlines, Swiss, Eurowings i Brussels Airlines.

 

Inače, Kronen Zeitung potvrdio je da će Austrian Airlines također provoditi istu politiku. Austrijske novine navode kako su se i druge zrakoplovne tvrtke poput Air Canada i Delta airlines također na korištenje takvog jezika, a Air Canada je još 2019. izbacila “dame i gospodo” iz upotrebe.

Potez Lufthanse dolazi jer je nekoliko njemačkih i austrijskih gradova odlučilo odustati od izraza “Schwarzfahren” ili “crna vožnja” – što se odnosi na ljude koji putuju javnim prijevozom bez važeće karte. Razlog je što je taj termin navodno rasistički.

Njemačka radiotelevizija NDR, prenosi Breitbart, navodi da pojam “crnog putnika” nema veze s rasom, a nastao je zbog činjenice da se izbjegavanje vožnje s važećom kartom, često odvijalo noću. NDR je također citirao lingvista koji je dao alternativno objašnjenje za “Schwarzfahren”, te on tvrdi kako termin dolazi od jidiškog izraza “shvarts”, što znači siromaštvo, a odnosi se na ljude presiromašne da bi kupili kartu.

Potez Lufthanse je samo jedna od novih politika rodne ideologije koji su povučeni u Europi posljednjih tjedana. U Španjolskoj je vlada početkom ovog mjeseca predložila novi zakon koji će omogućiti ljudima promjenu spola na službenim dokumentima jednostavnim zahtjevom, bez potrebe za medicinskim odobrenjem.

Rodna ideologija, teorija i studiji

Podsjetimo, rodna teorija je često utemeljena samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, te tvrdi kako postoje više od dva spola odnosno roda, te da on ovisi o osjećajima pojedinca.

Papa Franjo je u knjizi izdanoj početkom 20202. godine posvećenoj poljskom papi Ivanu Pavlu II.(“Sveti Ivan Pavao Veliki”), osudio “zlo” rodne ideologije, rekavši da nastoji izbrisati sve razlike između muškaraca i žena.

Zbog pošasti te ideologije, u Mađarskoj Viktora Orbana već su prije ukinuti takozvani “rodni studiji”, a početkom svibnja 2020. mađarski parlament je usvojio političku deklaraciju kojom se odbija kontroverzna, rodno ideološka Istanbulska konvencija.

Tom deklaracijom Mađarska nije tek odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju, već je Vladi poručila da lobira u Europskoj uniji za njeno odbijanje.

Izvor: narod.hr/Le Figaro/Breitbart