ZAGREB (IKA)

Šestorica salezijanskih novaka u četvrtak 10. rujna dali svoje prve redovničke zavjete u crkvi Svete Mati Slobode u Zagrebu. Zavjete su pred don Tihomirom Šutalom, provincijalom Hrvatske salezijanske provincije, dali Nikola Lučić, Mario Majstorović, David Marić, Ante Pehar, Neven Marijan Pejić i Ivan Roko Šarić.

Prvi redovnički zavjeti šestorice novih salezijanaca - IKA

Na misnom slavlju koncelebriralo je dvadesetak salezijanaca. Podršku su novacima došle dati i njihove obitelji, rodbina, prijatelji, mladi iz salezijanskih oratorija i drugi vjernici.

Prvi put od 1995. godine Hrvatska salezijanska provincija mogla je slaviti davanje prvih redovničkih zavjeta u domovini. Proteklih 25 godina mladići koji su završili novicijat u Italiji tamo bi davali i prve zavjete. Vrhovna uprava Salezijanske družbe odlučila je da šestorica Hrvata svoje prve zavjete daju u Hrvatskoj zbog pandemije korona virusa.

Novaci su za čitanje uzeli Ivanovo Evanđelje u kojemu učenici pitaju Isusa: “Učitelju – gdje stanuješ?”
U homiliji don Tihomir Šutalo je istaknuo “kako su učenici spremni promijeniti sve u životu kako bi slijedili Isusa. Na isti put su se odlučili i šestorica mladića koji daju prve redovničke zavjete”.

Desetak dana ranije doživotne zavjete dali su salezijanci Sanjin Jurić, Marko Majić Mazul i Josip Tafra. Prije tri mjeseca u Mariji Bistrici među dvadeset zaređenih svećenika bili su i salezijanci don Pavao Špoljar i don Ivan Veriga.