Prije otprilike stotinjak godina na krugu zemaljskom zavlada pošat zarazne bolesti. I mnogi o te bolesti pomriješe jer lijeka nije bilo. Dođe ta bolest sa svom svojom silinom i u jedno malo mjesto. Možete zamisliti koliki nespokoj i strah zavlada tim malim mjestom. Po tri ili četiri sprovoda dnevno su bila. Ispraćali su mještani svoje najmilije, a u danu bi sprovodili i svekrvu i nevjestu i dijete od par mjeseci. U toj nevolji mještani se utekoše svetici koja im je u prošlosti svojim zagovorom pomogla, da ih i ovoga puta zagovorom kod Boga spasi ove strašne nevolje. I njihove molitve bijaše uslišane i bolest se povuče. Obećaše mještani toj svetoj djevici i mučenici podignuti kip u svojoj crkvi i svake godine oni i njihovi potomci svečano svetkovati njen dan u zahvalu za zagovorne milosti kod Svevišnjeg. Možda ste naslutili, to malo mjesto je Komin, ti ljudi su naši djedovi i bake, a ta svetica je sveta Barbara čiju svetkovinu sutra slavimo.
Došašće je. Priprava za Božić. Mnogi će donijeti odluku o odlasku na mise zornice ili rorate kako su se davno zvale. Bilo bi lijepo da među tim odlukama bude i odluka o izvršavanju zavjeta naših starih i proslavi svete Barbare, naše zavjetne svetkovine.
Donosimo vam slikovni zapis sa današnje svete mise, blagoslova vijenaca i paljenja prve svijeće. U 14 sati u malom parku biti će blagoslov vijenca i paljenje prve svijeće. Nastupit će i mali miovski zbor.
Želimo vam blagoslovljenu prvu nedjelju Došašća i neka vas prate mir i dobro.