NEREZIN (IKA)

Na dvanaestu nedjelju kroz godinu, 20. lipnja, vlč. Andrija Živković slavio je svoju mladu misu u Nerezinama na otoku Lošinju. Posljednju mladu misu slavio je prije 84 godine vlč. Flaminio Rocchi – 1937.

Andrija Živković rođen je 20. veljače 1996. godine u Rijeci od oca Elvisa i majke Lorne r. Zorović. Sve sakramente inicijacije primio je u Župi Prikazanja Blažene Djevice Marije u Nerezinama, gdje je također zaređen za đakona 29. studenoga prošle godine. Kao đakon služio je u Župi sv. Ivana Krstitelja – Baška.

Za radostan i velik događaj intenzivno se pripremala cijela župa, od svega 350 ljudi. Uoči mlade mise, u Nerezinama je održana trodnevnica, na kojoj su bili gosti propovjednici. Prvi dan trodnevnice vodio je fra Diego Deklić. Drugi dan trodnevnice misno slavlje je vodio dekan vlč. Robert Zubović, a mladomisniku se u homiliji na poseban način obratio umirovljeni biskup Valter Župan. Treći dan trodnevnice misno slavlje i homiliju održao je vlč. Kristijan Perović.

Slavlje mlade mise započelo je blagoslovom roditelja u njegovoj obiteljskoj kući. Procesija predvođena župnikom došla je pred prag obiteljske kuće gdje je vlč. Živković primio blagoslov roditelja. Nakon blagoslova, vlč. Živković u procesiji je ispraćen do praga oltara, uz glazbenu pratnju puhačkog orkestra i crkvenog zbora. Ulice su ukrasili župljani. Na svakom koraku bilo je cvijeće, crkveni nakit, plahte ukrašene simbolima Euharistije, svete slike, zastave sa zaštitnicima župe.

Prije nego što će započeti euharistiju, župnik Silvio Španjić obratio se vlč. Živkoviću: „Sada se nalaziš na pragu oltara, gdje ćeš Bogu prinijeti žrtvu Njegova Sina, pred okupljenom zajednicom svećenika, bogoslova, pred svojom obitelji i vjernicima iz svih krajeva naše biskupije, Hrvatske i svijeta. Od danas se upućuješ prema drugom pragu, ka drugačijem putu, putu kojim te vodi Crkva. Od danas na dalje, glavni prag koji prelaziš je prag crkve, prag mjesne zajednice kojoj ćeš biti poslan.“ Andrija je za ovu prigodu dobio poseban blagoslov pape Franje, na hrvatskom jeziku, koji je pročitao vlč. Siniša Vujčić.

Na misi su uz mladomisnika i župnika koncelebrirala još petorica svećenika. Pjevao je udruženi zbor Nerezina i Malog Lošinja, predvođen dirigenticom Brunom Vlakančić i orguljašem Josipom Strčićem. Pjevala se misa „Milosrđu Božjem“ koju je skladao župnik u crkvenoj godini milosrđa.

Prvo čitanje iz knjige o Jobu čitao je vjeroučitelj Dragan Zrnić. Prigodni psalam „Gospodin je pastir moj“ pjevale su Nadia Sokolić i Gabriela Maglievaz. Drugo čitanje iz Pavlove poslanice čitao je bogoslov Marko Mikić. Evanđelje o oluji u kojoj su se našli apostoli i Isus, navijestio je dekan vlč. Robert Zubović.

Propovjednik na mladoj misi bio je vlč. Mate Žic, koji je bio mladomisnikov dugogodišnji župnik. U propovijedi na poseban se način obratio narodu Božjem govoreći o knjizi sv. Ivana Pavla II. „Dar i otajstvo“, posebno govoreći o identitetu svećenika, sakramentalnom životu i župnoj zajednici. Propovjednik otkriva veličinu dara svećeništva citirajući sv. Ivana Pavla II: „U svojem najdubljem sloju, svako je svećeničko zvanje veliko otajstvo, dar koji beskrajno nadilazi čovjeka. Svaki od nas svećenika jasno to doživljava u cijelom svom životu. Pred veličinom toga dara osjećamo koliko smo za nj neprikladni”. Potaknuo je vjernike da budu podrška svećeniku na župi, da zajedno rastu u spoznaji Boga u slavlju sakramenta.

Molitvu vjernika za mladomisnika, župu i cijelu Crkvu čitale su i molile župljanke Sara Satalić i Mirjam Zrnić.

Na prikazanju darove su nosili roditelji i rodbina mladomisnika. Mladomisnik prikazuje Bogu darove, uz asistenciju bogoslova i ministranata, s kojima je toliko godina služio oko oltara u bogosloviji i svojoj župi.

Na kraju misnog slavlja vlč. Živković dobio je na dar zlatovez lika Blažene Djevice Marije i zahvalio svim svećenicima i okupljenom narodu, posebno onima koji su se angažirali oko mlade mise. U kratkom emotivnom govoru pokušao je izreći svu zahvalnost koju nosi u srcu. Potom je okupljenoj zajednici udijelio svoj mladomisnički blagoslov.

Poslije mise mladomisnik je udjeljivao pojedinačan mladomisnički blagoslov. U to vrijeme, vjernici su se na trgu ispred crkve družili uz pratnju puhačkog orkestra „Josip Kašman“ iz Malog Lošinja i maestra Davora Mužića. Svojim plesom okupljene je animiralo Folklorno društvo Studenac u Nerezinama, koji su uz pratnju miha, tradicionalnog instrumenta kojeg svira Dario Kučić i s organizatoricom Aleksandrom Pinčić plesali tradicionalni nerezinski ples.

Na zajedničkom ručku na poseban način okupljene je animirao bogoslov Zoran Maričević, koji je ujedno bio i glavni ceremonijar na misnom slavlju. Svoje čestitke mladomisniku uputili su svećenici, redovnice koje su djelovale u ovoj župi, članovi obitelji i drugi vjernici. Na zajedničkom ručku bio je i biskup Župan.

Zatim je mladomisnik predvodio svečanu pjevanu večernju.