Proslavljen blagdan Gospe Karmelske u Bagaloviću - IKA

BAGALOVIĆ

U svetištu Gospe Karmelske, zaštitnice župe Bagalović, u četvrtak 16. srpnja slavljeno je pet misa. Središnjoj misi koju je predvodio župnik Podgajaca Podravskih don Siniša Paušić u koncelebraciji župnika don Damira Bistrića, te između ostalih, prečasnog don Stipe Jerkovića, kanonika sustolnog makarskog kaptola i umirovljenog don Petra Mikića, prethodila je tradicionalna procesija s Gospinim kipom.

Govoreći u propovijedi o povijesti Karmela, vlč. Paušić istaknuo je kako je gora uvijek bila magnet za one koji su tražili Boga i htjeli biti Bogu bliže. „Bogu ništa nije nemoguće, današnje nas prvo čitanje podsjeća da jedan čovjek doista znači promjenu, da jedna žarka molitva može promijeniti povijest, udes jednoga naroda, i izmoliti od Boga ono što je potrebno“, rekao je vlč. Paušić.

Misno slavlje su animirali pučki pjevači i župni zbor kojim ravna prof. Marija (Maja) Jerković, a tijekom trodnevnice i pučki pjevači neretvanskih župa. Mise su predvodili don Mate Munitić, don Ivan Zovko i don Stipe Jerković; molilo se za proglašenje svetim svećenika mučenika don Radovana Jerkovića, podijeljeno bolesničko pomazanje, te svečani blagoslov i oblačenje karmelskog škapulara. Na uočnicu blagdana održana je i procesija sa svijećama a svetište Gospe Karmelske bilo je otvoreno cijelu noć.