Nevjerojatna životna priča mladića iz mješovite obitelji, koji se krstio u protestantskoj zajednici, zatim stupio u puno jedinstvo s Katoličkom Crkvom i naposljetku prije nekoliko dana zaređen za svećenika

Foto: Davor Krajinović | www.nedjelja.ba

Portal Nedjelja.ba donosi priču o Adnanu Jašareviću, mladiću iz Sarajeva, koji je prije nekoliko dana, na svetkovinu svetog Petra i Pavla, u sarajevskoj katedrali zaređen za katoličkog svećenika. Rođen je 30. siječnja 1992. godine u Sarajevu, gdje je proveo cijelo djetinjstvo te završio osnovnu i srednju školu. Adnan potječe iz mješovite obitelji u kojoj se nije prakticirala vjera, ali je kroz svoju majku, kako kaže, više naginjao kršćanskom odgoju.

„Jedna susjeda je odigrala veliku ulogu u tom nekom mojem vjerskom profiliranju, kao i dobrim dijelom u vjerskom odgoju. Tako da je glede samog, da tako kažem, vjerskog opredjeljenja kod mene uvijek većinskim dijelom bilo izraženo ono kršćansko“, objašnjava.

Adnan je 7. srpnja 2007. godine kršten u sarajevskoj protestantskoj zajednici, u koju ga je susjeda vodila još kao dječaka, u kojoj je Adnan prvotno spoznao Isusa Krista. Kaže kako se njegov otac nije protivio odlascima u protestantsku zajednicu, ali nije siguran kako bi gledao na sinovljevo krštenje.

„Tako da koliko god to nekomu zvučalo grubo, ja upravo očevu smrt smatram Božjom voljom i Njegovom intervencijom kako bi mi se otvorila vrata da bih uopće mogao biti prvotno kršten, ali i to što sada milošću Božjom jesam“, kaže.

Nakon krštenja je, kako kaže, u sebi shvaćao kako mu nešto nedostaje pa je polako počeo otkrivati Katoličku Crkvu te, nakon promišljanja, stupio u puno jedinstvo s Katoličkom Crkvom. Zatim se krizmao, uzeo ime Petar Mihael i upisao Katolički bogoslovni fakultet. Kao dječak je htio biti policajac, ali je nakon srednje škole, nakon što je postao katolik i svakodnevno odlazio na svete mise, polako počeo mijenjati mišljenje.

Čitateljima portala Nedjelja.ba je objasnio kako je datum njegova krštenja, 7. srpnja 2007, znakovit jer je toga dana papa Benedikt XVI. izdao motuproprij Summorum Pontificum kojim je otvario vrata ponovnom služenju tradicionalne latinske mise.

Foto: www.nedjelja.ba

„Tako i ja, kad sam u svojem traženju upoznavao Katoličku Crkvu… Latinski jezik, tamjan i izrazita pobožnost su stvari koje sam smatrao svojstvenima njoj. Gospodin mi je 2011. dao mogućnost da nekoliko puta budem nazočan tridentskoj misi ili, kako ju je Benedikt nazvao, izvanrednom obliku Rimskog misala. Imao sam priliku i ministrirati tada, te je prvi put dovedena u pitanje moja želja postati policajcem“, svjedoči.

Njegova želja se promijenila prigodom pohoda Svetog Oca Zagrebu 2011. godine, kada je papa Benedikt XVI. prošao pokraj njega na svega desetak metara. „Gledao sam u njega i imao sam osjećaj da nam se pogled susreo“, prisjeća se. Naposljetku je na trećoj godini studija primljen u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište kao svećenički kandidat

Danas, nekoliko dana nakon što je zaređen za svećenika, Adnan je svjestan nevjerojatnih situacija kroz koje ga je Gospodin proveo. „Hvala mu na povjerenju koje ima prema meni, mislim kako se trenutni dojam može sažeti u zahvali Bogu koji je i u mojem životu rekao kako iz tame svjetlost sine. Sve one koji razmišljaju o svećeništvu potičem odazvati se ovoj uistinu velikoj avanturi, da svoj poziv povjere presvetoj Bogorodici, kraljici apostola, da Ona, pred prijestoljem svojega Sina zagovara poziv i želju postati svećenikom. Ukratko: da se odvaže odazvati se Kristu Kralju jer On ne vara““, završava.

Bitno.net