U Rogotinu je već tradicionalno proslavljen blagdan Presvetoga Trojstva. Nakon procesije oko crkve, svetu misu predvodio je prof. dr. Ivan Kešina, profesor bioetike ma splitskom Medicinskom fakultetu i na KBF Split, uz koncelebraciju rogotinskoga župnika don. Ivice Barišića.

U uvodnoj dijelu propovijedi prof. Kešina govorio je o značenju križa, jednog od najvažnijih simbola naše vjere, naglasivši da je čovjek, od rođenje do smrti neprestano vezan uz križ.

„U shvaćanju Trojedinoga Boga razum ne pomaže, to je jedna od najvećih tajni naše vjere, tajni koju su pokušavali i nisu uspjeli riješiti ni najveći umovi čovječanstva, poput svetoga Augustina, Tome Akvinskog i mnogih drugih. Mi se trudimo shvatiti, znatiželjni smo, ali uvijek moramo imati na pameti, kad je riječ o Bogu, da je na djelu srce. Bog je ljubav! Vječna ljubav. Bog i Božji Sin ljube se vječnom ljubavlju koja je Duh Sveti. To je usrećujuće pretakanje ljubavi. Bog koji je ljubav, stvorio je čovjeka za ljubav. Poslanje čovjeka u ovom svijetu stoga je ljubav. Isus Krist je 33 godine živio s ljubavlju prema nama. Nismo svjesni tog neprocjenjivog dara ljubavi. Isus je apostolima govorio: „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas“. Čovjek je stvoren iz ljubavi i za ljubav. Susret čovjeka s čovjekom koji je prožet ljubavlju, susret je čovjeka sa samim Bogom. Biti spreman biti uz čovjeka, majku, oca, malene, nemoćne, bolesne, svugdje gdje smo potrebni, smisao je našeg postojanja. A koliko u našim srcima ima ljubavi?, upitao je prof. Kešina, istaknuvši kako je i Albert Einstein rekao da atom nije problem čovječanstva, nego je to hladno ljudsko srce.

„Ljubav ne znači lagodan život. Traži žrtvu. Danas sebičnost, proračunatost, ravnodušnost, licemjerje, uhljebništvo, konzumerizam, hedonizam, ostavljaju iza sebe razvaline, želi se uništiti obitelj, narod, nacija.

Veliki Dostojevski je rekao da je pakao što čovjek više ne može ljubiti. Do Boga se dolazi samo u društvu s čovjekom“, samo su neke od misli koje je prof. Kešina iznio tijekom propovijedi u crkvi Presvetoga Trojstva u Rogotinu.

Slike: Ante Pejar

IZVOR: http://www.rogotin.hr/