Nakon što je u petak u javnosti odjeknula vijest da je Katolička Crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, uz obrazloženje da se “ova misa politički instrumentalizira”, reagirala je i Bruna Esih.

Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Bleiburg je naš simbol. Simbol žrtve i patnje, simbol prešućene tragedije. Bleiburg je simbol slobode – mjesto prisjećanja na vlastite žrtve za vrijeme jugokomunističkog ropstva u Hrvatskoj. Mjesto susreta živih i mrtvih. On je i simbol zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske. Bleiburg je mjesto gdje je Hrvatska (pre)živjela i onda kad se o njoj smjelo samo sanjati. Ne san o NDH, nego o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Sve je to nama Bleiburg!

A je li možda za neke druge Bleiburg smrtni strah? Mogu li Bleiburškim poljem uzdignute glave kročiti kroz narod i osjećati se dijelom njega? Podređuje li netko naš simbol, nacionalnu memoriju, našu povijest i naše žrtve svome strahu od lošeg rejtinga, izbornih rezultata i gubitka položaja? Ne moramo se pitati što je radila naša diplomacija, službeno i tiho, na promociji svoje države. Nečije je interese sigurno uspješno promicala…

Stoga, nemojmo se čuditi ni Austriji ni ostatku svijeta. Sami demoniziramo vlastite žrtve te pozdrav “Za dom spremni” svojih legalnih postrojbi iz Domovinskog rata, pa čak i grb s prve zastave višestranačke Hrvatske. Zašto očekujemo da do nas drugi drže dok ne držimo sami do sebe?

Ipak, upamtite, denuncijatori i vlastoljupci: Bleiburg je Riječ, Bleiburg je Narod – naći će načina reći vam što misli o vama”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, Bruna Esih.

Evo što je za Narod.hr rekla HBK povodom ‘zabrane mise’ na Bleiburgu

Izvor: narod.hr