Foto: Thinkstock

 

 

Uz ovaj tekst sjećamo se i događaja iz 2015 godine kada smo u našoj župi na svetkovinu Presvetog Srca Isusova obnovom zavjeta mladih naše župe obilježili obljetnicu ovog događaja.

Pred kraj prošle godine izašao je iz tiska pretisak Spomenice o posveti hrvatske mladeži Srcu Isusovu iz 1900. god. Ovo reprint izdanje Spomenice objavljeno je u povodu 120. obljetnice toga jedinstvenog događaja u povijesti Katoličke Crkve u Hrvata. Na početku 20. stoljeća odazivajući se pozivu Pape Leona XIII. 160.000 hrvatskih mladića i djevojaka po svim krajevima Hrvatske i Bosne i Hercegovinu posvetilo se Srcu Isusovu 22. lipnja 1900. kada se slavio blagdan Srca Isusova te godine. Ova Spomenica donosi o tome obilnu dokumentaciju i pisanu i slikovnu. Naslov Spomenice glasi: Hrvatska omladina pod zastavom Srca Isusova. Spomenica i Budnica.

Posveta hrvatske mladeži iz 1900. g. bila je jedinstvena manifestacija vjere ne samo u povijesti Crkve u Hrvata, nego i u cijeloj Katoličkoj Crkvi jer ni u jednoj zemlji katoličke tradicije nije zabilježen sličan vjerski događaj na početku 20. stoljeća kao što se to dogodilo u Hrvatskoj.

Spomenicu je priredio i nadopunio svojim tekstovima isusovac Anton Puntigam koji je bio i idejni začetnik cijeloga pothvata; on je tada bio na službi u Nadbiskupskom sjemeništu i gimnaziji u Travniku koju su vodili oci isusovci.

Ovo reprint izdanje Spomenice ima tri dijela. Nakon predgovora i uvoda donosi se najprije pripremna brošura od 32 stranice pod naslovom Slavlje hrvatske omladine na osvitu novoga stoljeća. Brošura je bila izdana početkom 1900. god. kao priprema za samu posvetu koja se održala za blagdan Srca Isusova 22. lipnja 1900. god. Bila je tiskana čak u 50.000 primjeraka i raspačana po cijeloj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Potom slijedi drugi, glavni dio sama Spomenica na 238 stranica koja je bila objavljena sljedeće 1901. godine i u kojoj se donose izvještaji i opisi kako se posveta obavljala po svim hrvatskim biskupijama. I kao treći dio pridodan je Dodatak u kojem se donose prikazi kako se Posveta obnavljala u kasnijim desetljećima, konkretno 1910., 2000., 2001., 2010., 2015. i 2020.

Pretisak ove Spomenice o posveti hrvatske mladeži Srcu Isusovu izdali su zajedno Bazilika Srca Isusova u Zagrebu i Postulatura bl. Ivana Merza. Predgovor ovom reprint izdanju napisao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić budući da je iz Vrhbosanske nadbiskupije pokrenuta ova ideja, konkretno iz Travnika gdje je također i spjevana pjesma-posvetnica Do nebesa nek se ori upravo za prigodu ove posvete. Ta je pjesma sve do danas ostala u hrvatskom narodu kao trajan spomenik u srcima hrvatskih vjernika na taj veličanstveni događaj.

Kardinal Vinko Puljić u svome Predgovoru među ostalim piše: „Radujem se ovom reprint izdanju Spomenice kako bi sačuvali spomen na taj jedinstveni vjerski događaj u našem narodu, te u ovim vremenima kada se je nad tolike nadvilo beznađe i urušavanje vrednota, i mladi kao i odrasli učvrstili nadu i dobili nadahnuće za bolju budućnost. Mladima je potrebno ponovo otvoriti vrata Božanskog Srca da se ojačaju u vjeri i nađu vrelo ljubavi i kroz to pronađu pravi put za svoje ostvarenje.“

Želja je izdavača da i današnji naraštaj hrvatske mladeži, kao i sav vjerni hrvatski katolički puk potaknut i ohrabren primjerom ovih naših predaka nastavi štovati Srce Isusovo i živjeti Posvetu kako je to izraženo stihovima pjesme posvetnice: Dušom tijelom vjek sam tvoj za krst časni bijuć boj, piše ivanmerz.hr

Izvor: narod.hr