U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja 2021., splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio misno slavlje za vrijeme kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu i posvetio novi oltar. U koncelebraciji su bili: župnik don Špiro Čikeš, bivši župnik don Ante Matešan, omiški župnik don Emanuel Petrov i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

Na početku je nadbiskupa i sve nazočne uime župe pozdravila župljanka Ljubica Bogdanović. „Drago nam je da smo svako od nas na svoj način mogli dati svoj obol u gradnji crkve kao građevine u kojoj mi postajemo Crkva pisana velikim slovom. (…) Dok molimo za pokojne i zahvaljujemo Gospodinu za sve darovano, ujedno ponosno gledamo u diskretne elemente starohrvatskog crkvenog interijera. Kroz jednostavnost kamena, toplinu i boju drveta, sačuvanu tradiciju koja nas je oblikovala stvoren je dom naše zajedničke molitve“, kazala je, između ostaloga, gospođa Bogdanović.

„Iako je crkva obnavljana u više navrata, vrijeme je učinilo svoje. Bila je potrebna temeljita obnova i preinake u unutarnjem prostoru. Projektnu dokumentaciju izradio je umjetnik fra Ante Branko Periša a prihvatio ju je Građevinski ured Splitsko-makarske nadbiskupije. Godinama su župljani skupljali za obnovu s kojom smo započeli prošloga proljeća, a korona nas je malo usporila. U svibnju smo započeli s iskopavanjem poda i postavljanjem izolacije, a radovi su trajali cijelo ljeto te smo se tek 6. rujna ponovo okupili u njoj“, kazao je župnik don Špiro Čikeš. Dodao je da je skoro sve novo izgrađeno: od oltara, svetohraništa, krstionice, izolacije poda i popločavanja poda, preko elektroinstalacija, klimatizacije, ozvučenja, žbuke, bojanja, pa do novih klupa i prozora. „Nadam se da će obnova naše crkve pomoći da se na svakom molitvenom susretu obnavljamo i suobličujemo Jaganjcu Božjem koji nas hrani svojim tijelom i krvlju te nas hrabri i tješi svojom Riječju. Neka nam ovaj prostor pomogne da i mi postanemo živi Božji hram“, poručio je župnik Čikeš.

„Dragi žitelji ovoga lijepoga kraja, vi ste ovu crkvu već posvetili svojom pažnjom, ljubavlju, ustrajnošću, svojim življenjem. Iskorak je vidljiv ne samo u estetici nego i u duhovnosti, boljem shvaćanju i življenju svoje vjere“, kazao je nadbiskup Barišić te blagoslovljenom vodom poškropio zidove crkve i narod Božji.

Fotogalerija: Borko Gunjača

Nadbiskup je u svojoj homiliji govorio o evanđeoskom tekstu, o Isusovim učenicima koji su slijedili, koji su se zanimali gdje stanuje. „Na njihovo pitanje upućeno njemu: ‘Učitelju, gdje stanuješ? Isus ih poziva da dođu i vide, da se sami uvjere. Oni ne traže da im On da ideje, knjige, lekcije već oni idu kod Njega, k Njemu. Isus im ne daje vizit kartu nego samoga sebe. Gospodin želi da otkriju ne nešto nego nekoga, njega, osobu koja ih ljubi. Ta radost koja ih je ispunjala u susretu s Njim i slušajući Njegovu riječ nije ostala zatvorena u sebe nego ide, trči drugome u susret svjedočeći Njega.“ Budući da Crkva danas slavi blagdan sv. Antuna Pustinjaka nadbiskup je podsjetio kako je taj svetac imao drukčije planove sa svojim životom dok nije čuo Gospodinov poziv – riječi upućene njemu: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

„Vaši djedovi i bake, očevi i majke svojim odricanjem sudjelovali su u gradnji ove crkve na svoj način i vi ovdje dolazite na molitvu jer je Gospodin prisutan u svojoj Riječi i na oltaru nam se daje u kruhu i vinu. U životu imamo puno prostora u kojima se krećemo i neka nam mjesta znače nešto posebno i tamo rado dođemo kao da nam je sveto mjesto. Za glumce je to kazalište, za športaše igralište, a za nas vjernike to je crkva – mjesto susreta s Gospodinom. Međutim, Gospodin prebiva u svakome od nas na poseban način“, istaknuo je nadbiskup podsjetivši na riječi sv. Pavla u poslanici Korinćanima: „Іlі zаr nе znаtе? Тіјеlо vаšе hrаm је Duhа Ѕvеtоgа kојі је u vаmа, kоgа іmаtе оd Воgа, tе nіѕtе ѕvојі. Јеr kuрlјеnі ѕtе оtkuрnіnоm. Рrоѕlаvіtе dаklе Воgа u tіјеlu ѕvојеm!“ (1 Коr 6, 19-20).

„Mi smo najsvetiji hram Božji, posvećen krštenjem i drugim sakramentima. U našim srcima razlivena je ljubav Božja po Duhu Svetom koji nam je dan. Pitanje je što smo učini od hrama Božjega? Jesmo li ovaj hram zapustili i jesmo li vlasnika deložirali iz stana i učinili pustinju od svoga života?“ upitao je nadbiskup te nastavio: „I dok danas blagoslivljamo ovu obnovljenu crkvu ne zaboravimo da smo hram Duha Svetoga i da Isus ima adresu u mom životu. Ova crkva se radila od 1929. i obnavljala do danas. Tako i mi, hramovi Božji, uvijek se gradimo, nadograđujemo, obnavljamo. Želio bih da svaki član ove zajednice bude vidljiv znak Božje prisutnosti“, poručio je nadbiskup Barišić.

Župa Kostanje danas obuhvaća dva sela: Kostanje i Seoca. Kostanje sa sjeverne strane zatvara kosa kraške visoravni, a s južne rijeka Cetina. Seoca se nalaze u zaleđu Kostanja, na kraškoj visoravni, uz malo polje pored kojega prolazi asfaltirana prometnica prema Blatu i Šestanovcu. Nova crkva Svetog Ante u Seocima sagrađena je za župnikovanja don Bože Juginovića i njegovih nasljednika od 1929. do 1939. godine. Iako je crkva posvećena sv. Anti Padovanskom u njoj se časti i sv. Ante, pustinjak i opat. Crkva je sagrađena od lijepo klesanog kamena s četvrtastom apsidom i kamenim zvonikom s piramidalnim završetkom. Unutrašnjost crkve je uređena poslije rata i posvećena je od biskupa Franića 1954. godine. Crkva je obnovljena 1977. godine, kada je postavljen oltar prema puku. U svetištu su na posebnim postoljima kip sv. Ante Padovanskog i slika sv. Antuna, opata. Ovo je područna crkva župe Kostanje i u njoj se slavi misa svake nedjelje i blagdana. Crkva je temeljito obnovljena 1998. godine, kada su na krov postavljene kose betonske ploče s kupom, ugrađen novi betonski kor, te postavljena električna instalacija i ozvučenje. Crkveno dvorište ograđeno je lijepim kamenim zidom. Dimenzije crkve s apsidom su 16,70 x 7 metara. Kip sv. Ante, pustinjaka i opata, crkvi je darovao župnik Matešan prigodom proslave 25. godišnjice misništva 2003. godine. Prošle, 2020. godine za župnika fra Špira Čikeša crkva je temeljito obnovljena.