ZAGREB (IKA)

Posljednji ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca, održao se u četvrtak, 20. studenog na zagrebačkom Krematoriju. Od legendarnog pjevača oprostili su se obitelj, prijatelji i mnogi kolege glazbenici. Sprovodne obrede predvodio je karmelićanin o. Jakov Mamić, budući da je Kićo Slabinac pripadao zagrebačkoj župi Remete te je bio povezan s ocima karmelićanima.

Među govornicima na ispraćaju bio je i glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban, koji je istaknuo da je Kićo bio praktični etnolog i muzikolog. Slavonsku glazbu oblačio je u novo ruho i uvinuo put ka očuvanju tradicije i kulture, kazao je Šaban. Također je rekao da je bio showman, u najboljem smislu te riječi te da ćemo pamtit njegovu duhovitost i snagu i njegov politički utjecaj kao saborskog zastupnika kada se borio za položaj glazbenika u društvu, kazao je Šaban. ‘Bio je čovjek pozornice, silne energije, čovjek života i humora’, kazao je te dodao da bi bilo nepravedno nepravedno zanemariti njegov skladateljski opus od oko 130 pjesama.

Od svog prijatelja iz djetinjstva oprostio se i voditelj Branko Uvodić, prisjetivši se zajedničkog djetinjstva i odrastanja u rodnom Osijeku. Kićo Slabinac bio je velik, rijetko tko se kao on okušao u toliko glazbenih žanrova. Među ostalim, prvi je snimio i ploču s božićnim pjesmama „Christmas with Kićo“ 1983. godine koja će ostati zapamćena kao najprodavanija božićna kompilacija na prostorima bivše države.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao da je o Kićinoj karijeri mnogo toga rečeno te da na ovim prostorima svestranijeg glazbenika nije bilo niti će ga biti. Znam da te život nije mazio i da si sve napravio zahvaljujući svom trudu, talentu i Božjoj providnosti. Uvijek si imao socijalnu crtu solidarnosti s hrvatskim narodom. Bio si univerzalan, Bog ti je to podario, kazao je gradonačelnik Bandić.

O. Jakov Mamić, među ostalim, je kazao da je Krunoslav Kićo Slabinac svoj život povjerio Bogu te da je živio sa sviješću da Bog vodi njegov život. To mu je davalo slobodu i bio je rado viđen u svakom društvu, jer je uvijek donosio radost i opuštenu atmosferu. ‘Samostan Majke božje remetske Kićo je doživljavao kao svoj drugi dom’, kazao je o. Mamić.

Misa zadušnica za Kiću Slabinca održana je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, gdje je Kićo stanovao posljednjih godina.

Članovi obitelji preminulog glazbenika najavili su da će glazbenik biti sahranjen u Aleji velikana na Mirogoju. Zemljište za grob među zaslužnim građanima dobio je odobrenjem Grada Zagreba.

Na odru, uz brojne cvjetne vijence, položena je i Kićina gitara.