Foto: Adam Guz/ KPRM, commons.wikimedia.org

Sud je u srijedu donio presudu zaključivši da poljski vlasnik tiskare koji je odbio izraditi plakate za LGBT zakladu zbog svojih vjerskih uvjerenja nije smio biti osuđen jer radnici imaju pravo na postupanje prema vlastitoj savjesti.

LGBT teme postale su vruća tema u Poljskoj prije izbora koji bi se trebali održati u listopadu ili studenom.

Adam J. bio je osuđen na temelju toga da je 2017. godine odbio pružiti uslugu “bez opravdanog razloga”, što je izazvalo bijes ministra pravosuđa, Zbigniewa Ziobra, koji je predmet uputio Vrhovnom sudu Poljske, koji je, pak, podržao izrečenu presudu. Ziobro je predmet uputio i Ustavnom sudu.

Ustavni sud je u srijedu donio presudu da je zakon na temelju kojega je vlasnik tiskare osuđen bio neustavan jer kazna za odbijanje pružanja usluga na osnovi vlastitih uvjerenja zadire u prava pružatelja usluga na djelovanje prema vlastitoj savjesti, izvijestila je novinska agencija PAP.

„Drago mi je da Sud dijeli moja mišljenja i argumente,“ izjavio je Ziobro.

„Želim reći da svatko ima pravo na slobodu i nitko ne smije upotrebljavati državni aparat da bi, pod parolom tolerancije, prisiljavao druge na kršenje njihovih vlastitih sloboda, bilo da je riječ o slobodi savjesti, slobodi vjeroispovijesti ili gospodarskoj slobodi.“

Međutim, Pawel Knut, odvjetnik “Kampanje protiv homofobije”, ustvrdio je da je ta presuda smanjila razinu zaštite.
„Nažalost, ovo je tužan dan u povijesti zaštite ljudskih prava u Poljskoj,“ ustvrdio je Knut.

> Britanski Vrhovni sud jednoglasno oslobodio slastičare od optužbe za diskriminaciju homoseksualaca

> Vrhovni sud SAD-a odbacio tužbu homoseksualnog para protiv slastičara koji im je odbio napraviti tortu za ‘vjenčanje’

> Slastičari koji su kažnjeni jer nisu ispekli kolač za lezbijsko ‘vjenčanje’ iznenadili svojom porukom

I u drugim su zemljama slični slučajevi dospjeli na sud. Kršćanski slastičar koji je iz vjerskih razloga odbio izraditi tortu za vjenčanje jednom homoseksualnom paru odnio je 2018. godine tijesnu pobjedu na Vrhovnom sudu SAD-a, dok je najviši sud Velike Britanije priopćio da slastičarnica iz Sjeverne Irske koja je odbila napraviti tortu s natpisom podrške homoseksualnim osobama nije tim činom nikoga diskriminirala.

Poljski zakon nalaže da se u većini slučajeva ne smije otkrivati identitet ljudi koji su optuženi ili osuđeni za zločine po njihovu prezimenu.

Izvor: narod.hr/reuters