orban i poljski premijer
Foto: depositphotos; Fotomontaža: Narod.hr

Protivno javnoj glavnostrujaškoj liberalnoj kampanji u EU, više je europskih političara stalo u obranu nedavno prihvaćenog mađarskog zakona protiv pedofilije, prenosi REMIX. Mađarska je donijela zakon protiv pedofilije u svrhu zaštite djece od seksualnog zlostavljanja, ali i seksualnog sadržaja poput LGBT i transrodne propagande. Takvi sadržaji se od sada ne smiju prikazivati osobama mlađima od 18. Nekoliko europskih zemalja oštro je kritiziralo ovaj zakon.

“Liberalni mainstream pokrenuo je beskrupuloznu kampanju lažnih vijesti protiv Mađarske samo zato što smo artikulirali jasan stav – da roditelji imaju isključivo pravo učiti vlastitu djecu o njihovoj spolnoj orijentaciji. No, bez obzira što rekli o nama, nećemo popustiti! Mičite svoje ruke s naše djece!”, komentirao je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó. Szijjártó je upozorio na činjenicu da postoje oni koji su “stajali uz nas usprkos misaonom teroru od strane onih koji izvršavaju stigmatizirajuće i lažljive napade. Hvala vam što stojite uz našu zemlju; i vi možete računati na nas!”

Među podupirateljima Mađarske nalaze se političari iz Poljske, Italije, Estonije i Slovačke.

“Djeca i obitelji moraju biti zaštićeni od utjecaja bilo kakve indoktrinacije. (..) Postoje jasna pravila o tome da roditeljima pripada pravo odgoja vlastite djece. Želim ovo snažno podcrtati jer sam duboko uvjeren da je dobar stav roditeljima davati mogućnost izbora o tome tko će i na kojim načelima imati bilo kakvu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu s njihovom djecom”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Češki premijer Andrej Babiš smatra da mađarski zakon treba “zadovoljavajuće objašnjenje”. “Ne mogu ja prosuđivati. Složili smo se da ćemo raspraviti o ovome unutar Višegradske skupine kako bi interpretacije zakona bile sigurne i točne”, rekao je.

“Pomalo smo zabrinuti zbog ovoga što se događa u Mađarskoj. Ondje je donesen zakon kojim će se boriti protiv pedofilije, a donosi i odgojne odredbe vezane uz homoseksualnost. (…) Zar je to razlog da se nekoga isključi iz Europske unije?”, upitao je bivši slovački premijer Robert Fico. Dodao je da je “čitava EU i cijela Europska komisija stala na glavu“.

Matteo Salvini, bivši talijanski ministar unutarnjih poslova i predsjednik stranke Liga, također je stao u obranu zakona. “Svaka država članica slobodna je odlučivati o uređenju svojih škola, sveučilišta i pravosuđa. Ne razumijem ove intervencije”, rekao je.

“Ne prosuđujemo mi o tome je li tekst mađarskog zakona najizvrsniji, ali u potpunosti je ispravno zaštititi djecu od seksualno eksplicitnog ispiranja mozgova koje nikako nije prikladno njihovoj dobi. Inicijative koje idu u tom smjeru treba podržati, a ne osuditi”, komentirao je Helir-Valdor Seeder, zastupnik u estonskom parlamentu i predsjednik stranke Isamaa, koja pripada EPP-u. “One sile koje zahtijevaju toleranciju trebale bi poći od samih sebe. Trebale bi pokazati toleranciju prema odlukama predstavnika mađarskog naroda.”

Izvor: narod.hr/rmx.news