ULAN BATOR (IKA)

Papa Franjo krenuo je iz Ulan Batora za Rim 4. rujna, te time zaključio 43. apostolsko putovanje u inozemstvo, prenosi Vatican News.

Sveti Otac je iz Međunarodne zračne luke „Džingis-kan“ krenuo u 6:03 prema srednjoeuropskome vremenu. Njegov je dolazak u Rim predviđen u 17 sati prema srednjoeuropskome vremenu.

Posljednjeg dana boravka u Mongoliji Papa je slavio misu u apostolskoj prefekturi te izrazio zahvalnost osoblju i kardinalu Giorgiu Marengu, apostolskom prefektu Ulan Batora, koji je pratio Svetog Oca tijekom njegova posjeta. U znak zahvalnosti darovao kardinalu Marengu zlatni kalež, a prefekturi kip svetoga Josipa.

U priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice navodi se da kip prikazuje sveca kao tihog čuvara našega Gospodina. „Sveti Josip lijevom rukom podržava sićušnog Salvator Mundi koji blagoslivlja, dok desnom rukom drži štap koji je, prema apokrifima, čudesno procvjetao ljiljanima u vrijeme kada su svećenici Jeruzalemskog hrama trebali Mariji izabrati muža među nevjenčanim potomcima plemena Judina”.

Netom prije polaska iz Mongolije, Papa je službeno otvorio „Kuću milosrđa” – kliniku koju vodi Crkva za siromahe, žrtve obiteljskog nasilja i beskućnike. Izrazio je zahvalnost Crkvi u Mongoliji na iskazanoj skrbi i brizi za ljude suočene s ekonomskim poteškoćama i marginalizacijom. Kako je rekao: „Velikodušno služenje našim bližnjima odlikovalo je ovaj živi dio Božjeg naroda od njegova početka”, piše Vatican News.