ULAANBAATAR (IKA)

U sklopu pohoda Mongoliji, papa Franjo održao je svoj drugi javni govor u subotu, 2. rujna u katedrali sv. Petra i Pavla u Ulaanbaataru te podsjetio da je Isus radosna vijest koju Crkva treba naviještati svim narodima, prenosi Vatican News.

Na svom prvom susretu s članovima mjesne Crkve u Mongoliji, Papa ih je pozvao da kušaju i vide kako je dobar Gospodin, podsjećajući da radost i dobrota Gospodinova ostaju s nama, pomažući nam da vidimo stvari na novi način.

Stoga je potaknuo biskupe, svećenike, misionare, redovnike i redovnice te pastoralne djelatnike laike okupljene u katedrali sv. Petra i Pavla da svoje živote daju za evanđelje, što je Papa ujedno opisao kao prekrasan način definiranja misionarskog poziva kršćana, posebice u Mongoliji.

Život za Evanđelje

Nakon što je podsjetio na povijest Crkve u Mongoliji, Sveti Otac osvrnuo se na sadašnjost, te upitao nazočne: „Zašto bi itko trebao potrošiti svoj život za evanđelje?“

Odgovor je, rekao je, zato što je „Bog sebe učinio vidljivim, može ga se dotaknuti i susresti u Isusu.“

Isus je, istaknuo je Papa, radosna vijest, namijenjena svim narodima, poruka koju Crkva mora neprestano naviještati, utjelovljavati u živote i srca svakog pojedinca i svih kultura.

Papa Franjo istaknuo je mnoge karitativne inicijative koje je Crkva poduzela u Mongoliji. Također je sve okupljene ohrabrio da nastave hoditi tim putem koji se pokazao plodnim i korisnim za voljeni mongolski narod.

Vidjeti Isusa u licima onih kojima služimo

Sveti Otac istaknuo je izvor crkvene službe, podsjećajući pastoralne djelatnike u Mongoliji da se uvijek vraćaju k Isusu. Ostati blizak Gospodinu, rekao je, vodi nas da vidimo Isusa u licima onih kojima služimo.

Ta je služba, nastavio je rimski biskup, ono što je potrebno u Mongoliji, gdje ljudi imaju osjećaj za sveto i traže istinsko svjedočanstvo. Istaknuo je da kršćani nisu poslani širiti političke teorije, već svjedočiti o novosti Isusovog odnosa s Njegovim Ocem.

Zajedništvo u Crkvi

Osvrćući se na narav Crkve, papa Franjo objasnio je da je Crkva siromašna u svjetovnom smislu, održavana samo vjerom i snagom Uskrslog Gospodina te pozvana prenijeti poruku milosrđa i istine kojoj je cilj promicati dobro svih.

Inzistirao je na skladu koji mora postojati u Crkvi, pod Kristovim vodstvom, ističući važnost uloge svećenika u vođenju naroda i izgradnji bratstva.

U tom je pogledu papa Franjo istaknuo ulogu biskupa, rekavši kako je važno da svi crkveni čimbenici ostanu čvrsto ujedinjeni oko biskupa koji predstavlja Krista živog usred svoga naroda te izgrađuju sinodsko zajedništvo koje propovijedamo i koje uvelike pomaže inkulturaciji same vjere.

Svjedočenje o Isusu u Mongoliji

Sveti Otac potaknuo je crkvene službenike i sve kršćane u Mongoliji da prepoznaju ljepotu predanja sebe Kristu koji ih poziva da u toj zemlji svjedoče njegovu ljubav. To će biti moguće, nastavio je Papa, njegujući zajedništvo i jednostavnost života, bliskošću s ljudima i brigom o njima te donoseći Isusa ljudima primjerom svoga života.

Naposljetku, papa Franjo je potaknuo katoličku zajednicu u Mongoliji da se povjeri Blaženoj Djevici Mariji, moleći za obnovljeni žar i ljubav koja neumorno i radosno svjedoči evanđelje.

Idite naprijed! Bog vas voli; On vas je izabrao i vjeruje u vas, ohrabrio je Papa, dodavši: Blizu sam vam i od srca vam se zahvaljujem za vaše svjedočanstvo i za vaše živote predane evanđelju.

Na kraju ih je potaknuo da ustraju, budu postojani u molitvi i kreativni u ljubavi, čvrsti u zajedništvu, radosni i ponizni u svemu i sa svima, prenosi Vatican News.