“Sveti Božji narod nas gleda i očekuje od nas ne jednostavne i samorazumljive osude, već konkretne i učinkovite mjere koje treba pripremiti“

Foto: Shutterstock.com

Slušati „vapaj malenih koji traže pravdu“, ne govoreći „jednostavne i samorazumljive osude“, nego poduzeti „konkretne i učinkovite mjere“ kako bi se suprotstavili tom „zlu koje pogađa Crkvu i čovječanstvo“, poziv je koji je uputio papa Franjo u svom kratkom uvodu u rad susreta „Zaštita maloljetnika u Crkvi“, koji je otvoren jutros u Novoj dvorani Sinode. “Sveti Božji narod nas gleda i očekuje od nas ne jednostavne i samorazumljive osude, već konkretne i učinkovite mjere koje treba pripremiti“, istaknuo je.

„Suočeni sa zlom seksualnog zlostavljanja koje su počinile osobe iz Crkve na štetu maloljetnika – rekao je na početku papa Franjo, nakon početne molitve – odlučio sam zatražiti od vas, patrijarhâ, kardinalâ, nadbiskupâ, biskupâ, redovničkih poglavara i voditelja, da svi zajedno prignemo uho Duhu Svetom i s poučljivošću njegovu vodstvu slušamo vapaj malenih koji traže pravdu“.

„Na našem susretu leži teret pastoralne i crkvene odgovornosti koji nas obvezuje da zajedno, na sinodalan, iskren i dubok način, razgovaramo o tome kako se suočiti s tim zlom koje pogađa Crkvu i čovječanstvo“, nastavio je papa Franjo govoreći o pedofiliji: „Sveti Božji narod nas gleda i očekuje od nas ne jednostavne i samorazumljive osude, već konkretne i učinkovite mjere koje treba pripremiti“. „Potrebna je konkretnost“, dodao je spontano. „Započnimo, dakle, naš put oboružani vjerom i duhom maksimalne parezije, hrabrosti i konkretnosti“, pozvao je Papa na kraju svoga uvoda.

„Kao pomoć, želio bih s vama podijeliti neke važne kriterije koje su formulirale razne biskupske komisije i konferencije“, tim je riječima Papa na kraju svog kratkog uvoda na otvorenju susreta u Vatikanu o „Zaštiti maloljetnika u Crkvi“ predstavio sudionicima susreta, njih 190, smjernice „koje će pomoći u našem razmišljanju“. „Oni su jednostavna polazna točka koja dolazi od vas i vraća vam se i koja ne umanjuje kreativnost koja mora postojati na ovom susretu“, objasnio je odmah potom, zahvalivši Papinskoj komisiji za zaštitu maloljetnika, Kongregaciji za nauk vjere i članovima Organizacijskog odbora „na izvrsnom radu i uloženom velikom trudu i naporu u pripremi ovog sastanka“. „Molim Duha Svetoga da nas podrži u ovim danima i da nam pomogne preobraziti ovo zlo u priliku za svjesnost i pročišćenje“, želja je pape Franje: „Neka nas Djevica Marija prosvijetli da pokušamo izliječiti ozbiljne rane koje je skandal pedofilije zadao kako djeci tako i vjernicima“.

Na vatikanskom samitu o zlostavljanjima koje su počinili svećenici, sudjeluje 190 sudionika: predsjednici biskupskih konferencija, poglavari Istočnih katoličkih Crkava, ordinariji koji ne pripadaju biskupskoj konferenciji, vrhovni poglavari muških redovničkih zajednica, vrhovne poglavarice ženskih redovničkih zajednica, prefekti vatikanskih dikasterijâ, članovi Rimske kurije, članovi Vijeća kardinalâ, članovi Organizacijskog odbora, moderator i govornik. Nakon Papinoga obraćanja uslijedila su izvješća kard. Luisa Antonia Taglee, mons. Charlesa Jude Sciclune te rad u skupinama.

IKA | zupakomin.com