13.03.2022, Bayern, München: Der Münchner Erzbischof, Kardinal Reinhard Marx, hält in der Paulskirche einen Queer-Gottesdienst. Foto: Tobias Hase/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Tamo gdje je Crkva, ondje je i Duh Božji; a gdje je Duh Božji, ondje je Crkva i svaka milost; ta sam Duh Božji je istina. Oni, dakle, koji nisu u dioništvu s Crkvom, ne napajaju se za život iz majčinih grudi, niti uživaju u tom najbistrijem izvoru koji izvire iz Tijela Kristova; oni iskopavaju sebi kladence, kladence ispucane što vode držati ne mogu (usp. Jr 2, 13) i piju vodu trulu, bježeći od vjere Crkve da ne budu osuđeni; i odbacuju Duha Božjeg da ne budu podučeni.

Otuđeni na taj način od istine, oni su zasluženo ogrezli u svojim zabludama, zbačeni zbog njih, misleći različito u pogledu istih stvari u različitim vremenima, i nikada ne postižući utemeljeno znanje, više bivajući sofisti riječi, nego učenici istine. Jer oni nisu utemeljeni na jednoj stijeni, nego na pijesku, koji u sebi ima mnoštvo kamenja. Stoga oni zamišljaju mnoge bogove, i uvijek imaju izgovor da traže [istinu] (jer su slijepi), ali je nikada ne uspijevaju pronaći. Jer oni hule na Stvoritelja, Njega koji je istinski Bog, koji daje moć da se pronađe [istina]; zamišljajući da su otkrili drugog boga izvan Boga, ili drugu puninu, ili drugo “oslobođenje“. Stoga ih ne obasjava svjetlo koje je od Boga, jer su oni obeščastili i prezreli Boga, zanemarujući Njega, koji je kroz svoju ljubav i beskrajnu dobroćudnost, nadišao ljudsko znanje (znanje, međutim, ne s obzirom na Njegovu veličinu, ili s obzirom na Njegovu suštinu – jer to nitko nije izmjerio– nego znamo da je Bog Onaj koji je stvorio, i oblikovao, i udahnuo u nas dah života, i krijepio nas djelima stvaranja, uspostavljajući sve stvoreno svojom Riječju i povezujući ih zajedno svojom mudrošću — to je On koji je jedini pravi Bog); ali oni sanjaju o nepostojećem biću iznad Njega, smatrajući da su otkrili velikog Boga, za kojeg nitko [što oni drže] ne može potvrditi da druguje s ljudskom rasom, ili da upravlja ovozemaljskim stvarima; to će reći nalaze Epikurovog boga, koji ne čini ništa ni za sebe ni za druge; to jest, on ništa ne providi.

iz Adversus haereses (treća knjiga, dvadeset četvrto poglavlje).

Sv. Irenej