juga

Kako se čini, Dubrovačko-neretvansku županiju prvu je najsnažnije zahvatila varijanta COVID-19  – omikron. Prije tjedan dana je u općoj bolnici Dubrovnik bilo 6 bolesnika na respiratoru, danas samo 2. Za varijantu omikron mnogi stručnjaci govore da se brzo širi u populaciji, ali da je blaža od svojih.prethodnika.

Kao što se i pretpostavljalo, omikron je prvo zahvatio sredozemni dio Hrvatske, uz more. Baš kao što se strelovito širio i širi u Španjolskoj, Portugalu, Italiji i drugim državama juga Europe uz more.

Sjajne epidemiološke vijesti dolaze iz Dubrovačko-neretvanske županije koju je prva na udaru omikrona.  Današnji broj hospitaliziranih je pao i manji je od onoga prije 7 dana.
Na grafikonu se vidi jako veliki porast zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (narančasta krivulja) još od sredine prosinca. Srećom, porast zaraze ne prati hospitalizacija (plava krivulja). Ona stagnira ili je ujednačena prošla dva mjeseca.
Može biti slika sljedećeg: tekst
Trenutno je hospitalizirano svega oko 1,1% svih slučajeva u zadnjih 14 dana. To se vidi na donjem grafu koji pokazuje da trenutno hospitalizacije padaju. No, vrijedi pričekati vrijeme koje je pred nama, kada širenje omikrona dosegne vrhunac u najjužnijoj županiji.
Može biti slika sljedećeg: tekst

Izvor: narod.hr