Od ponedjeljka, 13. srpnja, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, uvodi se obvezno korištenje maski za lice za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, za ugostitelje te u prodavaonicama i u javnom prometu.

Nacionalni stožer Civilne zaštite tu je odluku donio 10. srpnja, a riječ je o odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid – 19 i primjenjuje od 13. srpnja.

Maske su obvezni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene.

Korištenje maski obvezno je i za vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa te za putnike u javnom prometu.

Maske su obvezni koristiti i zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti te kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama.

Korištenje maski obvezno je i za zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka.

Maske su obvezne koristiti i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), stoji u odluci Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH, koju je potpisao načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Lokalni stožeri objavljuju nove podatke o koronavirusu po županijama

Nakon što je u petak zabilježeno rekordnih 116 novih slučajeva koronavirusa, mInistar zdravstva Vili Beroš najavio je nove mjere vezane za pojačani nadzor okupljanja, povećanje kriterija za ulazak u Hrvatsku iz susjednih zemalja i obvezu nošenja maski u ugostiteljstvu i trgovini.

Lokalni stožer objavljuju nove podatke o koronavirusu po županijama.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji četiri su nova slučaja covida-19, tri u Ogulinu i jedan u Dugoj Resi, te se poduzimaju epidemiološke mjere s utvrđivanjem poveznica oboljelih osoba, priopćio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Riječ je o dvije žene i jednom muškarcu.

Načelnik Stožera Josip Ribar rekao je Hini da su oboljeli u Ogulinu kontakti ranije oboljelih, te kako se čini da se tamo situacija smiruje, ukupni broj zaraženih u Ogulinu je sada 16, u Karlovcu 12, u Slunju tri te u Dugoj Resi jedan, no još se čekaju nalazi za dio njihovih kontakata.

Uz trideset ozdravljenih i jednoga umrlog pacijenta, u Karlovačkoj su županiji od sredine ožujka identificirana 63 slučajeva covida-19.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4524 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 153 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Nema novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Na bolničkom liječenju na odjelu infektologije šibenske bolnice i dalje se liječe dvije osobe. U samoizolaciji je 116 osoba.

U protekla 24 sata u PU ŠKŽ zaprimljena je jedna dojava o krsenju mjere samoizolacije, provjerom je utvrdeno da nije bilo krsenja mjere. Od jučer je uzorkovano 78, a testirano 37 uzoraka.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 226 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije 12 je novooboljelih osoba i to 10 iz Splita, 1 iz Solina i 1 iz Otoka. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 8 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, od kojih je dvoje vezano za nedavno svadbeno okupljanje. Ostale 4 osobe nalaze se u epidemiološkoj obradi.

489 osoba nalazi se u samoizolaciji.

4 osobe hospitalizirane su u KBC-u Split.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Na području Zagrebačke županije u subotu je šest novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba preminula, a ukupno je dosad zabilježeno 199 zaraženih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije trenutno je aktivnih 56 slučajeva, izliječeno je 135 osoba, a 8 ih je preminulo.

Podaci koji se svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose se na podatke zaprimljene iz županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi eventualna razlika u brojevima, stoji u priopćenju.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Karlovačka županija ima 4 novozaražene osobe. U Karlovcu je jučer testirano oko 40 osoba, a većina rezultata još nije pristigla.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedam (7) je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 114, dok je broj aktivnih slučajeva 69.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih ili da se ista održavaju uz maksimalno poštivanje i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 12 novih pozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite te je tako od početka epidemije broj oboljelih u toj županiji dosegnuo 100.

Među novooboljelima četiri su osobe iz Vinkovaca, dvije iz Vukovara, te po jedna iz Cerne, Andrijaševaca, Đeletovaca, Gunje, Lovasa i Iloka.

Iz Stožer također navode kako su ukupno do sada četiri osobe hospitalizirane. U protekla 24 sata testirano je 70 osoba, a ukupno testiranih do sada na području županije 3219.

U samoizolaciji je 307 osoba od kojih je 45 zdravstvenih djelatnika.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

U protekla 24 sata na području Primorsko-goranske županije nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

Još dvije osobe su ozdravile, tako da su aktivna još 23 slučaja, a ukupan broj ozdravljenja je 86. U 24 sata napravljeno je, inače, 113 testova uzoraka.

GRAD ZAGREB

U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 394 testiranja na SARS-CoV-2.

U Gradu Zagrebu zabilježeno je 35 novih slučajeva. Posljedično tome, za 164 osobe određena je mjera samoizolacije. 27 oboljelih su kontakti prethodno oboljelih osoba, sedam je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, a jedna je osoba izložena u noćnom klubu.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagreba 387 aktivnih slučajeva i 1039 aktivnih samoizolacija.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije na konferenciji za medije izjavio je kako je u protekla 24 sata na području županije čak 50 novooboljelih.

“Veliki porast oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji. Ima 50 pozitivnih osoba. 329 je ukupno oboljelih. Dva su pacijenata na respiratoru. Časne sestre ne prenose zarazu po Đakovu”, rekao je načelnik stožera Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

ISTARSKA ŽUPANIJA

U Istri su utvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, među kojima i kod štićenice umaškog Doma za starije i nemoćne, gdje se sada provode protuepidemijske mjere, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 168 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je četiri pozitivnih. Kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom, za jednu osobu je obrada u tijeku dok se u četvrtom slučaju radi o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu” – naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Njoj je prilikom pregleda na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice zbog osnovnih zdravstvenih tegoba ustanovljena i povećana temperatura te se posumnjalo na Covid -19. Uzet je uzorak brisa i analizom je potvrđena zaraza.

“U tijeku je epidemiološka obrada, izvid i uzimanje uzoraka, poduzimanje protuepidemijskih mjera u Domu za starije i nemoćne osobe ‘Atilio Gamboc’ u Umagu” – poručio je Kozlevac dodavši kako su epidemiolozi na terenu.

Još jednom je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja bolesti.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Sedam je novooboljelih osoba na području Zadarske županije. Dvije osobe povezane su s nedavnim vjenčanjem, a ostale osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 126 osoba, a nalazi svih testiranih osoba iz Doma umirovljenika i vrtića su negativni. Tijekom jučerašnjeg dana u OB Zadar zaprimljena su 3 bolesnika, tako da su na COVID 1 odjelu OB Zadar sada ukupno hospitalizirane 4 osobe. Njihovo stanje za sada je stabilno. Ukupno su na zadarskom području 43 oboljele osobe.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije još je jedna novozaražena osoba koronavirusom Covid-19, izvijestio je na konferenciji za medije u subotu načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement.

Kako javlja ICV, dr. Miroslav Venus precizirao je da je riječ je o muškarcu (53) koji zasad ima blaže oblike bolesti – povišenje temperature i simptome respiratornog trakta. Nije hospitaliziran, već se liječi ambulantno, odnosno u izolaciji je kod kuće. Riječ je o zaposleniku jedne škole, a svi njegovi najbliži kontakti su u samoizolaciji. Riječ je o puno osoba, pa je gotovo cijela škola izolirana. Srećom, nastave nema, u protivnom bi situacija bila još puno teža, rekao je dr. Venus.

Nažalost, u ovom slučaju veći je broj osoba u samoizolaciji, konkretno 38. Uz tri člana obitelji, u samoizolaciji su i 34 suradnika s posla. Predviđeno je da svi članovi obitelji, kojih je troje te sve kolege s posla koji su bili u najbližem, po definiciji direktnom kontaktu, a njih je šest, prođu testiranje na Covid-19. Potom ćemo, sukladno rezultatima tih testova, ići u daljnja testiranja – rekao je dr. Venus. Testiranja će se, kako bi se izbjegli lažno negativni rezultati, provesti u ponedjeljak, rekao je dr. Venus.

Istaknuo je da je riječ o osobi koju s jučerašnjim novim slučajem, ženom (45) veže ista lokacija. Zaključuje kako su oba nova slučaja svoj izvor zaraze imala na istom događaju – jednoj maturalnoj zabavi koja se održala na području Virovitičko-podravske županije.

”Epidemiološkim istraživanjem smo došli do vrlo vjerojatnog saznanja da oba nova slučaja svoje izvorište vuku s jedne maturalne zabave, kao što se to događalo i na puno drugih mjesta na području Republike Hrvatske. Ovi slučajevi opet trebaju poslužiti kao poruka i upozorenje za okupljanja za ubuduće, za sve one koji još nisu prihvatili ‘novo normalno’ ponašanje, a to je da je virus tu, da ima jako puno asimptomatskih slučajeva i da nikad niste sigurni jer ne znate gdje se možete zaraziti”, rekao je dr. Venus te opet apelirao na građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera zaštite.

Govoreći o ženi koja je ju petak bila novozaraženi slučaj, dr. Venus je istaknuo kako je riječ o jednoj zaposlenici tvrtke. Stigle su dobre vijesti vezane uz rezultate testiranja njenih kontakata – svi su negativni. Testirano je, rekao je dr. Venus, pet članova obitelji te osam najbližih kontakata vezanih uz posao i svi su negativni.

”To nam je dobar znak da osoba svoju zarazu nije prenijela na najbliže, a zatim i dalje. Zahvaljujući tome što smo brzo došli do kontakata i odradili testiranje, nije se moralo zatvoriti cijelu tvrtku, nego će samo jedan dio osoba ostati u obveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana, pa je time na vrijeme spriječena i veća gospodarska šteta”, poručio je dr. Venus.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba. U protekla 24 sata testirano je 46 osoba. Za 44 osobe stigli su negativni nalazi, a za dvije osobe nalazi se još očekuju.

Izvor: narod.hr/hina