STOLAC (IKA)

U stolačkom naselju Hodovo u noći s 20. na 21. studenoga razbijen je i obezglavljen Gospin kip koji je zajedno s obitelji izgradio mještanin Ante Antunović. Sličan vandalizam zabilježen je i u utorak 24. studenoga, također u Hodovu, prenosi portal Nedjelja.ba.

Ante Antunović o nemilom događaju izvijestio je župnika u Rotimlji don Peru Pavlovića kao i stolačku policiju, piše portal hercegovina.info. Kazao je kako je za izgradnju kapelice s kipom uložio 5 000 eura te da je uskoro trebao biti blagoslov.

Kip uz prometnicu prema Stjepan Krstu je najvjerojatnije razbijen čekićem kao i staklo koje ga je štitilo. Međutim, sličan vandalski čin primijećen je i u utorak, 24. studenoga kod OŠ Hodovo gdje je netko slomio staklo na kipu Gospe, ali na sreću, kip je ostao netaknut.

Dvije lokacije na kojima su kipovi uništeni i oštećeni udaljene su nekoliko kilometara. U jednom slučaju se radi o zavjetnoj kapelici koju je s obitelji postavio mještanin Ante Antunović na vlastitom zemljištu, dok je kip uz školu postavljen znatno ranije. Još se ne zna jesu li ova dva slučaja povezena.