Foto: GettyImages

“Novi utorak, nova promjena vremena! Kiša, pad temperature te susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača uglavnom u gorju pa na put ne krećite bez zimske opreme. Na Jadranu su moguće i nevere, te obilniji pljuskovi, pri čemu će na sjevernom dijelu puhati jaka i olujna bura, na južnom još jugo.

Mjestimične oborine na kopnu još u srijedu prijepodne, a moguće su i u četvrtak poslijepodne. Na Jadranu već od srijede dosta sunca, ali još u početku vjetrovito, s burom, koja će u drugoj polovini tjedna oslabjeti. Pritom porast dnevne temperature, no u četvrtak i petak uz moguć jutarnji mraz.

U dane vikenda ponovno porast naoblake uz povećanu vjerojatnost za kišu, osobito u nedjelju.”, sažeta je tjedna prognoza koju je Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, pripremio za HRT-ovu emisiju “Vrijeme”.

U utorak nova promjena vremena!

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “U utorak SlavonijiBaranji Srijemu biti oblačno s povremenom kišom, a na obroncima gorja treba računati i na susnježicu i snijeg, te u višim predjelima i stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će sjeverozapadni i sjeverni vjetar, a temperatura zraka bit će uglavnom od 4 do 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj j
oš malo niža – većinom između 2 i 6 °C. Osjetu hladnoće doprinosit će umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a i oblačno vrijeme s povremenom kišom, mjestimice i susnježicom i snijegom, pri čemu će snježnog pokrivača biti uglavnom u gorju.

Snijega će biti u Lici i Gorskom kotaru, ponegdje na tlu i 10 do 20 centimetara. Temperatura zraka pritom između 0 i 4 °C. Na sjevernom Jadranu od 6 do 11 °C, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijim pljuskovi s grmljavinom. Bit će vjetrovito s umjerenom i jakom, osobito podno Velebita olujnom burom, a jakog sjeveroistočnjaka bit će ponegdje i u gorskoj Hrvatskoj.

Bura i na sjeveru Dalmacije, također mjestimice jaka s olujnim udarima. A prema jugu još jugo koje će od sredine dana oslabjeti i okrenuti na buru. Pritom promjenjivo, pa i pretežno oblačno, osobito u prvom dijelu dana uz povremenu kišu, lokalno i uz nevere te veću količinu oborine. Najviša temperatura između 12 i 16 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske od 13 do 17 °C, povremeno s kišom, mjestimice moguće obilnijom, uz neverine. Puhat će umjereno i jako, ponegdje i olujno jugo, koje će poslijepodne oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, a krajem dana na buru.”

U nastavku tjedna manje oborine, ali ponegdje mraz, na Jadranu u srijedu jaka bura

Idući dani malo manje hladni, ali od četvrtka na kopnu uz mogućnost za mjestimičan jutarnji mraz. Uz sunčana razdoblja i dalje dosta oblaka, s kišom i snijegom ponegdje u srijedu prijepodne, a poneki je kratkotrajni pljusak kiše moguć u četvrtak sredinom dana i popodne.

Narančasto upozorenje za područje riječke, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića te crveno upozorenje za Velebitski kanal

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su narančasto upozorenje za područje riječke, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića te crveno upozorenje za Velebitski kanal.

Na području riječke regije očekuje se jako jugo u noći u okretanju na buru, podno Velebita i olujnu s najjačim udarima vjetra do 145 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području zapadne obale Istre očekuje se mjestimice jaka i vrlo jaka bura, slabit će s najjačim udarima vjetra do 100 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na Jadranu bez oborina te većinom sunčano, uz više oblaka tijekom srijede, kada će još puhati jaka i olujna buraOd četvrtka će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a temperatura zraka će malo porasti.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Ne krećite na put bez zimske opreme
Uoči sutrašnje promjene vremena su se oglasili i iz Hrvatskog autokluba (HAK).

“Sutra će se voziti po mokrim i skliskim kolnicima od kiše u većem dijelu zemlje, a u Gorskom kotaru i Lici moguća je susnježica i snijeg. Zbog jake bure na cestama u priobalju moguće su zabrane za pojedine skupine vozila. Povremeni zastoji mogući su na cestama gdje traju radovi”, poručuju iz HAK i dodaju:

“Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme”.

Izvor: narod.hr/hrt