Blagdan sv. Barbare proslavljen u Kominu - IKAMOLITVA PRED KIPOM SV. BARBARE U CRKVI U KOMINU

KOMIN (IKA)

Župa svetog Ante u Kominu proslavila je u petak 4. prosinca zavjetnu svetkovinu – sv. Barbaru, ovoga puta, bez ophoda s kipom svetice. Misno slavlje predvodio je župnik don Dražen Dukić.

Govoreći o veličini svete Barbare, a koja je svoju vjeru posvjedočila smrću, i to od vlastitog oca, koji je bio veliki protivnik kršćana, vlč. Dukić istaknuo je kako su štovatelji sv. Barbare bili uvjereni da je ona snagom svoga života svjedočila, a „svjedočanstva nam svima nedostaje“. Svjedočila je ljudima kako treba i kako je moguće ustrajati u vjernosti Bogu, Božjim zapovijedima – dosljedno i neustrašivo. Sv. Barbara uči nas kako se može pobijediti zlo, grijeh, kako se može biti dobar čovjek, a posebno mi kršćani – dobri kršćani, pojasnio je.

„Možda će se netko zgroziti što je vlastiti otac odsjekao glavu svojoj kćeri, ali zar nije groznije što majke svaki dan ubijaju svoju djecu?“, naglasio je vlč. Dukić, dodavši kako se u svijetu po statistikama, abortusima godišnje ubije oko 50 milijuna djece.

Sloboda za koju Bog oslobađa čovjeka – najveće je blago. Tu slobodu nitko nam ne može oduzeti, osim ako se sa slobodom neodgovorno ponašamo. Taj dar slobode – Božji dar, ostaje uvijek duboko usađen u ljudskom srcu, u duši, i raste čak i onda kad je čovjek prezren, odbačen, razapet, popljuvan i ponižen od ljudi, ideologa i idola ovoga svijeta, od političara i moćnika, koji često umišljaju da su gospodari i sloboda pa i ljudskih sudbina, naglasio je vlč. Dukić, dodavši kako se mučeništvo zbog vjere u Boga događa na svim stranama svijeta.

U našem katoličkom narodu bilo je i mnogo kršćana koji su se u vrijeme komunizma odrekli vjere, misleći da će im biti bolje, lakše u zemaljskom životu. Sjetimo se što je Isus rekao: „Tko se bude Mene odrekao pred ljudima i ja ću se njega odreći i zanijekati pred Ocem Nebeskim!“ Molimo se sv. Barbari da budemo čvrsti u vjeri, vjeri u Isusa Krista – da naša vjera bude prepoznatljiva djelima ljubavi, poručio je vjernicima vlč. Dukić, podijelivši im po završetku slavlja svečani blagoslov.

U prigodi svetkovine vraćena je restaurirana slika svete Barbare koju je nacrtao mletački dužd, a datira od više od 300 g. Po predajama, premda nema u kronici župe Komin, ta slika sv. Barbare premještala se, dok se u crkvi Sv. Ante nije napravio oltar i kip sv. Barbare. Svetoj Barbari Kominjani su se utjecali u vrijeme epidemije Španjolske gripe, osjećajući njezin zagovor.