Veliki požar izbio je u subotu u katedrali u zapadnom francuskom gradu Nantesu i uništio vitraje i orgulje te građevine iz 15. stoljeća, objavili su dužnosnici, a prenijela Hina.

Državni odvjetnik Pierre Sennes rekao je novinarima da su u katedrali izbila tri požara i da incident istražuju kao kazneno djelo. Nije otkrio više detalja.

Deseci vatrogasca uspjeli su staviti požar pod kontrolu nakon nekoliko sati gašenja, a dim i dalje izlazi iz gotičke građevine nakon što je velik plamen zahvatio njezinu unutrašnjost.

Požar je izbio samo godinu dana od velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame u kojemu je uništen krov i vrh tornja katedrale.

Lokalni vatrogasni zapovjednik Laurent Ferlay rekao je da je 104 vatrogasaca i dalje na terenu kako bi bili sigurni da je požar potpuno pod kontrolom.

Požar je izbio iza orgulja koje su potpuno uništene, dodao je Ferlay. Popucali su vitraji s prednje strane katedrale.

No šteta nije tolikih razmjera kako se isprva činilo.

“Ne ponavlja se scenarij katedrale Notre Dame u Parizu. Krov nije taknut”, rekao je Ferlay.

Ovo nije prvi požar koji je oštetio katedralu.

Djelomično je uništena u Drugom svjetskom ratu u bombardiranjima. U požaru 1972. potpuno je razoren krov. Katedrala je obnovljena 13 godina poslije kada je drveni krov zamijenjen betonskom konstrukcijom.

“Prisjećamo se požara iz 1972., ali u ovoj fazi situacija je neusporediva”, rekla je novinarima gradonačelnica Nantesa Johanna Rolland, piše IKA.

Izvor: narod.hr/ika