Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel izjavila je u nedjelju 17. listopada za Sky News da vlada razmišlja o policijskoj zaštiti parlamentaraca nakon ubojstva konzervativnog zastupnika – praktičnog katolika i pro-life lobista Davida Amessa – u terorističkom napadu, prenosi Hina.

“Moramo ispraviti propuste kada se radi o sigurnosti zastupnika”, rekla je ministrica Patel.

Na pitanje o policijskoj zaštiti za zastupnike u njihovim izbornim jedinicama i na susretima u javnosti s biračima, rekla je da su “sve opcije na stolu” te da je od ubojstva zastupnika Davida Amessa (69) jedan dio mjera već na snazi.

Davida Amessa napao je nožem prilikom susreta s biračima u njegovoj izbornoj jedinici u petak 15. listopada na jugoistoku Engleske somalski izbjeglica Ali Harbi Ali, nakon čega je 69-godišnji zastupnik umro je od zadobivenih ozljeda.

U Donjem domu parlamenta Amess je proveo 38 godina.

Slučaj njegova 25-godišnjeg ubojice je prebačen Upravi za protuterorizam, a za njegov motiv je rečeno da je “potencijalno povezan s islamskim ekstremizmom”. Ministrica Patel je također potvrdila da je program “Prevent”, dobrovoljne prirode i da je namijenjen za osobe sklone radikalizaciji.
“Program Prevent trenutno je pod razmatranjem kako bi postao djelotvorniji”, kazala je u nedjleju 17. listopada za Sky News britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, a prenosi Hina.