Foto: fah/Facebook/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Ured pučke pravobraniteljice odgovorio je na upit Ivana Zidarevića, aktivista koji je tražio uklanjanje raspela u OŠ Dugave.

Europska civilna inicijativa Zagreb, točnije njezin voditelj Ivan Zidarević, potužio se ravnatelju Osnovne škole Dugave jer se u njezinim prostorima nalazi izvješeno raspelo.
Nakon odgovora ravnatelja koji ističe kako raspelo ne bi trebalo smetati onima koji drže do vjere, ma kako se ona zvala, Europska civilna inicijativa najavila je obraćanje inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja te pravobraniteljici za djecu.

> (VIDEO) Tko je Ivan Zidarević koji traži uklanjanje raspela u OŠ Dugave

> Ravnatelj škole u kojoj su tražili uklanjanje raspela za Narod.hr: ‘Ovo je napad na autonomiju hrvatskog obrazovnog sustava’

Odgovor je dobila iz Ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović na temu vjerskih simbola u osnovnim školama, tvrde Novosti Milorada Pupovca. Kako navode u odgovoru stoji da “u Republici Hrvatskoj isticanje vjerskih simbola u javnim ustanovama nije zakonski regulirano te da za sada nema ni prakse Ustavnog suda niti prakse Europskog suda za ljudska prava u odnosu na RH. Isto tako pučka pravobraniteljica navodi kako ne postoji niti konsenzus europskih država po tom pitanju.”

“S obzirom na to da hrvatski pravni sustav s jedne strane jamči vjerske slobode, zbog čega država mora svojim građanima i vjerskim organizacijama jamčiti pravo izražavanja vjeroispovijedi simbolima, s druge strane Ustav traži od države da bude odvojena od vjerskih organizacija. Stoga bi u cilju nediskriminatornog postupanja prema svoj djeci, odnosno djelatnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, isticanje vjerskih simbola u zajedničkim prostorijama tih ustanova, pa tako i u zajedničkim prostorijama svih drugih javnih ustanova, trebalo ograničiti”, navodi se u odgovoru.

Podsjetimo, Europska civilna inicijativa Zagreb, točnije njezin voditelj Ivan Zidarević, potužio se ravnatelju Osnovne škole Dugave jer se u njezinim prostorima nalazi izvješeno raspelo.

Nakon odgovora ravnatelja koji ističe kako raspelo ne bi trebalo smetati onima koji drže do vjere, ma kako se ona zvala, Europska civilna inicijativa najavila je obraćanje inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja te pravobraniteljici za djecu.

Najavu Europske civilne inicijative, napisanu na srpskome jeziku, prenosimo u cijelosti:

“Imajući u vidu članak 41. Ustava Republike Hrvatske – koji govori o sekularnosti RH, kao i to da OŠ Dugave nije privatna obrazovno-vaspitna ustanova, držimo da je ovo eklatantni primer kršenja navedenog članka Ustava Republike Hrvatske i da se indirektno vrši diskriminacija pripadnika drugih veroispovesti ali i onih koji se deklarišu kao ateisti i agnostici. Posle ovog odgovora OŠ Dugave obratićemo se Pravobraniteljici za djecu i Prosvjetnoj inspekciji MZO”.

Zidarević tvrdi da ‘verski simbol’ krši Ustav RH

Ravnatelj nam je također ustupio konverzaciju putem e-pošte. U prvom zahtjevu 27. lipnja Zidarević je naveo:

“Ovim putem bih molio za odgovor za ono šta držim da je kršenje ustavnih vrednota Republike Hrvatske, koje govore o sekularnosti Republike Hrvatske… Molim za odgovor zašto se u OŠ Dugave, čiji je osnival Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, nalazi verski simbol u zajedničkim prostorijama? Napomena, Vaš odgovor će biti podeljen sa zainteresovanom javnosti.”

U drugom mailu je ponovno zatražio ravnatelja očitovanje o “verskom simbolu”. Obzirom da nije bio zadovoljan odgovor, Zidarević je ravnatelju poslao i treći mail te naveo da će se obratiti “nadležnim institucijama vezano uz kršenje članka 14. Ustava RH”.

Ravnatelj škole u kojoj su tražili uklanjanje raspela za Narod.hr: ‘Ovo je napad na autonomiju hrvatskog obrazovnog sustava’

Tomislav Cvitanović, ravnatelj Osnovne škole u Dugavama koja je zaprimila zahtjev za uklanjanjem raspela za Narod.hr rekao je su “aktivisti prilikom glasovanja koje se održavalo i u prostoru škole vjerojatno uočili raspelo u holu koje su zatim slikali i na koje se pozivaju, jer prije toga nije bilo zahtjeva niti pritužbi na raspelo”.

Na naš upit postoji li raspelo u učionicama, ravnatelj je izjavio da se “jedino raspelo u školi nalazi u holu nedaleko od grba Republike Hrvatske”.

Za Narod.hr potvrdio je da “križ neće biti uklonjen na zahtjev ove, niti bilo koje druge inicijative” te se pozvao i na presudu Europskog suda za ljudska prava vezanu uz sličan slučaj u Italiji. Presudom se naime dovoljava isticanje „vjerskih simbola u učionicama te se time ne krši pravo roditeljima da odgajaju djecu prema vlastitim uvjerenjima, niti pravo učenicima na slobodu mišljenja, savjesti i religije’.

Izvor: narod.hr