istanbulska konvencija

“Poljska se priprema za pridruživanje drugim zemljama Srednje Europe poput Mađarske i Slovačke povlačenje iz kontroverzne Istanbulske konvencije koja promiče rodnu ideologiju i antikatolički sentiment”, otkrila je poljska ministrica obitelji, rada i socijalne politike Marlena Malag na okupljanju katoličkih aktivista.

Podsjetimo, bivši predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski ratificirao je konvenciju 2015. godine, neposredno prije izbora na kojima je poražen od Andrzeja Dude koji je tada apelirao da ne ratificira sporni dokument unatoč pritiscima LGBT aktivista.

Ministrica Ministar Malag kaže da je “Poljska uložila prigovore na konvenciju, te da do kraja godine trebaju objasniti svoje namjere, prenosi Radio Marya.

Dodala je da će surađivati s ministarstvima vanjskih poslova i pravosuđa u pripremi zakona koji će najvjerojatnije rezultirati deratifikacijom Istanbulske konvencije u Poljskoj.

>Poljska uvodi ustavnu zaštitu djece: zabranu udomljavanja/posvajanja homoseksualnim parovima

>Kako je Plenković zbog Istanbulske konvencije ignorirao upozorenja UiO o rodnoj ideologiji, raspuštao ogranke i smijenjivao tajnike HDZ-a

Ovaj potez poljske vlade uslijedio je nakon što je Andrzej Duda osvojio drugi mandat na predsjedničkim izborima što je dalo novi zamah konzervativcima u Poljskoj na provođenje vlastitih zakonodavnih programa narednih godina.

Podsjetimo, Duda je u završetku kampanje istaknuo da obitelj pruža snažne korijene za poljsko društvo i da će ju zaštititi na sve moguće načine sve dok narod želi da on bude predsjednik, dodavši: “pokušavaju nas uvjeriti da je LGBT kategorija ljudi, ali to je ideologija”.

Isto tako, zamjenik poljskog ministra pravosuđa Marcin Romanowski kazao je u svibnju da je kontroverzna Istanbulska konvencija genderističko brbljanje i u seriji objava na društvenim mrežama pozvao Poljsku da se povuče iz konvencije.

“Istanbulska konvencija navodi religiju kao razlog nasilja nad ženama. Želimo se povući iz ovog genderističkog brbljanja kojeg su ratificirali Građanska platforma (PO) i Poljska narodna stranka (PSL). Strana mišljenja nas ne zanimaju. Naš je temelj suverena nacionalna država”, napisao je na Twitteru.

Izvor: narod.hr/Radio Marya