SPLIT (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić primio je, u petak 9. srpnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, trojicu novozaređenih svećenika koji su položili jurisdikcijski ispit: don Roka Kaštelana, don Marijana Šituma i fra Nikolu Žulja.

Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović, profesori i mentori ispitanika fra Ivica Jurić i don Mario Volarević.

Uz srdačnu dobrodošlicu na početku susreta nadbiskup Barišić je mladomisnicima čestitao na sakramentu svećeničkog ređenja, rekavši da mogu biti ponosni i zahvalni Bogu što ih je posvetio za djelitelje Božjega oproštenja i milosrđa. U tom im je svjetlu govorio o blagodatima sakramenata ispovijedi i euharistije, o karizmi slušanja i biti čovjek za druge, koja bi trebala krasiti svakoga svećenika.

Generalni vikar i mentori proveli su s novozaređenim svećenicima jurisdikcijski ispit, provjerili njihovo poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralnih načela i pastoralne primjene. Komisija je zajednički donijela svoje mišljenje o prikladnosti kandidata za dobivanje ovlasti trajnog ispovijedanja i za dobivanje potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu, te im obznanila da su svi uspješno položili.

Mons. Barišić je potom mladomisnicima podijelio trajnu ovlast za ispovijedanje, potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu i prve dekrete. Don Roko Kaštelan imenovan je župnim vikarom u Župi Gospa od Otoka u Solinu, a don Marijan Šitum župnim vikarom konkatedralne Župe sv. Petra u Splitu. Fra Nikoli Žulju dekret će uručiti šibenski biskup budući da je za prvu svećeničku službu poslan u šibensku župu Gospa van Grada.

Nadbiskup je mladomisnicima poželio da budu dobri svećenici, da budu osvježenje u župama kojima su poslani naglasivši da svaka župa ima svoju tradiciju koja je živa i traži nove iskorake. Potaknuo ih je na svakodnevni rast i razvitak kako duhovni tako i intelektualni. Susret je završio zajedničkim ručkom.

Don Roko Kaštelan, sin Nikše i Ančice r. Stanić, rođen je  1. prosinca 1991. u Split. Iz župe je sv. Petra ap. Omiš-Priko, a pastoralni je praktikum vršio u Župi sv. Nikole u Metkoviću. Mladu misa slavio je 29. lipnja 2021. u Župi sv. Petra na Priku u Omišu.

Don Marijan Šitum, sin Jure i Vedrane r. Ćubić, rođen je 3. ožujka 1994. u Splitu. Iz župe je sv. Križa u Splitu – Veli Varoš, a pastoralni je praktikum vršio u Župi sv. Liberana splitskim Mejašima. Mladu misu slavio je 27. lipnja 2021. u Župi sv. Križa u splitskom Velom Varošu.

Nikola Žulj, sin Josipa i Ljiljane r. Šuta, rođen je 10. listopada 1992. u Splitu. Iz Župe je sv. Ilije – Kandija (Bugojno). Na pastoralnom praktikumu bio je u Župi Gospe od Zdravlja – Split. Mladu misu slavit će 31. srpnja u Župi sv. Ante u Kninu.