Radi se o nastavku sukoba dvaju skupina: “jedne skupine koja se činila odlučnom u potpunosti prihvatiti intelektualni modernitet i njegove raznovrsne skepticizme” i druge skupine koja je bila “posvećena učvršćivanju autentične katoličke reforme temeljeći teološki razvoj u živoj tradiciji Crkve”, smatra Weigel.

Papa emeritus Benedikt XVI. prošlog se tjedna susreo s nedavno otpuštenim profesorom moralne teologije na Pontifikalnom institutu Ivana Pavla II., monsinjorom Livijom Melinom, koji se našao u središtu kontroverze koju su izazvale nedavne promjene u Institutu.

Prema izvoru bliskom Melini, Benedikt je pozvao bivšeg profesora pontifikalnog instituta na sastanak koji se održao prošlog četvrtka.

“Papa emeritus je želio primiti prof. mons. Livija Melinu na privatnu audijenciju. Nakon dugačke rasprave o nedavnim događanjima na Pontifikalnom institutu Ivana Pavla II. udijelio mu je svoj blagoslov, te izrazio svoju osobnu solidarnost obećavši mu blizinu u molitvi”, rekao je izvor za Catholic News Agency.

Melina, koji je bio predsjednik Instituta Ivana Pavla II. od 2006. do 2016., otpušten je nakon nedavnog uvođenja novih statuta, ili pravila reda, za diplomski studij, te odluke da se ukine Katedra moralne teologije čiji je Melina bio pročelnik.

Ovaj potez potaknuo je više od 150 studenata Instituta da potpišu pismo u kojem su izrazili protivljenje promjenama za koje smatraju da će ugroziti misiju i identitet instituta.

Osim što su izrazili nezadovoljstvo otpuštanjem monsinjora Meline i vlč. Josea Noriega, posebno su problematičnim istaknuli ukidanje katedre moralne teologije.

“U središtu naše brige što se tiče pitanja identiteta instituta je ukidanje katedre fundamentalne moralne teologije. Znamo da je taj studij ljudskog djelovanja bio toliko važan Ivanu Pavlu II., da je katedru (moralne teologije) povjerio upravo prvom predsjedniku, kardinalu Carlu Caffarri”, stoji u pismu studenata koji su se na kraju pisma zapitali: “Zašto nastavljati studij na institutu Ivana Pavla II. ako se čini da neće nuditi ništa drugačije od onoga što možemo pronaći u kurikulima sekularnih sveučilišta?”

Biograf Ivana Pavla II., George Weigel, u nedavno objavljenom tekstu za Catholic World Report, nazvao je promjene na Institutu dijelom “Rata za koncilsko nasljeđe”, napisavši kako se ovdje radi o nastavku sukoba dvaju skupina: “jedne skupine koja se činila odlučnom u potpunosti prihvatiti intelektualni modernitet i njegove raznovrsne skepticizme” i druge skupine koja je bila “posvećena učvršćivanju autentične katoličke reforme temeljeći teološki razvoj u živoj tradiciji Crkve”.

Prema pisanju Catholic Heralda, Pontifikalni institut Ivana Pavla II., čiji je veliki kancelar nadbiskup Vincenzo Paglia, trenutno ne želi komentirati kritike novih promjena. “Ova je nemogućnost trenutna, a razlog za nju je taj što želimo biti u potpunosti ozbiljni”. “Institut želi dati iskrene odgovore, ali traži nekoliko tjedana u osmom mjesecu kako bi formulirao adekvatne odgovore”, poručilo je vodstvo Instituta koje je kontroverznu reformu pripremalo dvije godine.

Predsjednik instituta, Pierangelo Sequeri, koncem srpnja je izjavio kako će se “odobrenjem statua i novog studijskog plana Instituta Ivana Pavla II. provesti u djelo reforma koju je papa Franjo tražio u motu propriju Summa familiae cura.

“Promjene ponavljaju i s novom snagom započinju izvorno nadahnuće Ivana Pavla II., te daju posebnu središnjost obitelji koja će odsada biti predmet studiranja iz svih perspektiva”, rekao je Sequeri te dodao kako je “studij moralne teologije još uvijek ključan i uokviren u šire područje studija čime se omogućuje bolje razumijevanje stvarnosti obitelji”.

S ovim objašnjenjem promjena se nije složio potpredsjednik instituta vlč. Jose Granados. “Pravi i tužni razlog? Nije li Melina… ostao vjeran nauku iz Humanae Vitae i Veritatis splendor, a katedra ukinuta kako bi se eliminiralo Melinu?” rekao je Granados.

Ivo Džeba | Bitno.net