Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua je u srijedu 29. rujna predslavio središnje misno slavlje u Župi sv. Mihovila u Trilju. Proslava je započela procesijom s kipom sv. Mihovila, a nastavila se euharistijskim slavljem ispred crkve sv. Mihovila, koja slavi 120 godina postojanja. U koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika predvođenih župnikom i dekanom cetinskoga dekanata don Stipom Ljubasom.

Mons. Lingua se na početku homilije spomenuo apostolskog nuncija u Republici Bjelorusiji mons. Ante Jozića te je pozvao na molitvu za njega i povjeravanje njegove misije sv. Mihovilu. Također je podsjetio da je sv. Mihovil zaštitnik i Vatikana. Stoga je papa Franjo 20103. u Vatikanskim vrtovima 2013. blagoslovio arkanđelov kip. „Mihovil – što znači: ‚Tko je kao Bog?‘ – prvoborac je Božjeg primata, njegove transcendencije i moći. Mihovil se bori za ponovnu uspostavu božanske pravde; brani Božji narod od njegovih neprijatelja i prije svega, od najvećeg neprijatelja, sotone. I sveti Mihovil pobjeđuje jer je u njemu Bog koji djeluje“, rekao je tom prilikom Sveti Otac. Dodao je da „iako sotona neprestano pokušava unakaziti lice Arkanđela i lice čovjeka, Bog je jači; pobjeda je njegova i njegovo je spasenje ponuđeno svakom čovjeku“, a Božji anđeli na životnom putu i u kušnjama prate i podupiru ljude.

Nuncij Lingua osvrnuo se na te Papine riječi istaknuvši da se za pobjedu nad zlim čovjek ne smije osloniti na vlastite snage, nego na Božju moć. „Bog pobjeđuje, mi samo moramo ostati na njegovoj strani“, kazao je. „Možemo naići na neki poraz, izgubiti neku bitku – to se svakodnevno događa – ali ako ostanemo vjerni Bogu, ustrajni uz svetog Mihovila bez kolebanja, bez izdaje, bit ćemo pobjednici. Ne zato što smo mi jaki, već zato što nitko nije kao Bog: ‚Tko je kao Bog?‘“, naglasio je predslavitelj.

Ustvrdivši da ljudi nastojeći provoditi pravdu mogu pogriješiti, dodao je da se sv. Mihovil „bori za ponovnu uspostavu Božje pravde. Ponekad uspije prije nečije smrti, ponekad tek na onom svijetu.“

„Sotona nas stalno uznemiruje. Što se više trudimo oko dobra, to on postavlja više zapreka na našem životnom putu. No, ne budimo zabrinuti: sveti Mihovil nas brani“, ohrabrio je otac nadbiskup. Upozorio je da je sotona strašan i lukav te jači od ljudi. „Želi nas uvjeriti da zlo ne postoji, da to nije ništa, da nije bitno ono što činimo, važno je da nam se sviđa ono što činimo“, upozorio je te kao rješenje istaknuo zazivanje u pomoć sv. Mihovila koji je na to uvijek spreman.

„Kako je lijepo znati, i kad ne uspijemo poletjeti u bijegu od napada sotone, anđeli nam posuđuju svoja krila! Zemlja je minsko polje puno iskušenja koja su posvuda razbacana. Samo povjeravanjem zaštiti svetog Mihovila i njegove brojne vojske anđela, moći ćemo preletjeti, ne nagaziti i aktivirati mine koje sotona sije. Naš anđeo čuvar dio je vojske svetog Mihovila: on nam daje svoja krila da svaki put kada padnemo, ustanemo i izbjegnemo nove zapreke“, poručio je nuncij.

Na kraju homilije pozvao je vjernike da kao vjerni vojnici sv. Mihovila zaštite svoju glavu kacigom poniznosti, brane svoje srce oklopom molitve, uzmu u ruke mač Božje riječi i usmjere noge kamo ih Božja riječ usmjerava. „To su naši alati koji nas čine primjereno opremljenima za ulazak u Mihovilovu vojsku. Samo tako ćemo biti pravi Kristovi vojnici koji se bore za dobro, za širenje Njegova zakona, to jest Isusove zapovijedi da ljubimo Boga i bližnjeg po svoj zemlji“, zaključio je nuncij. Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor.

Proslava svetkovine započela je u utorak 28. rujna navečer anđeoskom krunicom svečanom Večernjom, slavljem mise i blagoslovom djece. Misu je predslavio fra Petar Milanović-Trapo koji je predvodio i trodnevnu pripravu za proslavu župne svetkovine. Prije Večernje fra Petar je blagoslovio novi zavjetni relikvijar s kamenom iz špilje na Monte Garganu u kojoj se ukazivao sv. Mihael. U relikvijar su ugrađene i moći bl. Alojzija Stepinca, bl. Miroslava Bulešića i sv. Ivana Pavla II. Župljani su se za proslavu pripremali i devetnicom tijekom koje su svakoga dana molili anđeosku krunicu i molitvu sv. Mihovilu te slavili misu.