ZAGREB (IKA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman 13. svibnja telefonski je razgovarao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te mu iskazao potporu za služenje mise u sarajevskoj katedrali kao dio programa obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, u subotu 16. svibnja.

Naime, kardinala Puljića su biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajednički odabrali za predsjedatelja euharistije bleiburškim žrtvama. Unatoč pandemiji koronavirusa, kardinal Puljić i ministar Grlić Radman izrazili su zadovoljstvo što će se i ove godine nastaviti održavati kultura sjećanja obilježavanjima na Bleiburgu, u Sarajevu te Zagrebu, gdje će na groblju Mirogoj državni vrh položiti vijenac i zapaliti svijeću uz molitvu.

Sugovornici su istaknuli važnost dostojanstvenog odavanja pijeteta pokojnima te čuvanja spomena na nevine i mučene žrtve ubijene bez suđenja. Ministar Grlić Radman izrazio je žaljenje zbog pojedinih napada na kardinala Puljića, posebno zbog činjenice da je kardinal Puljić cijeli rat proveo u Sarajevu i pomagao brojne stanovnike. Ministar je pritom još jednom zahvalio kardinalu Puljiću na služenju katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini 30 godina kao vrhbosanski nadbiskup, objavljeno je na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.