ZAGREB (IKA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 10. srpnja banjolučkog biskupa Franju Komaricu s kojim je razgovarao o aktualnostima u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, posebno o položaju Hrvata i katoličkih vjernika u Banjolučkoj biskupiji.

Tijekom razgovora, biskup Komarica izrazio je nadu kako će i nova Vlada RH nastaviti pružati političku podršku te financijsku pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ministar Grlić Radman potvrdio je kako će Republika Hrvatska bezuvjetno nastaviti s politikom koja teži ostvarivanju što boljeg političkog i društvenog položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Pritom je još jednom istaknuo kako će Republika Hrvatska i dalje biti najveći zagovornik interesa bosanskohercegovačkih Hrvata, ali i Bosne i Hercegovine unutar Europske unije.
Ministar Grlić Radman izrazio je zahvalnost Katoličkoj Crkvi i biskupu Komarici na kontinuiranom radu u svrhu očuvanja nacionalnog i vjerskog identiteta te kulturne baštine Hrvata u Banjolučkoj biskupiji. Uz to, biskup Komarica je ovaj sastanak iskoristio kako bi i osobno zahvalio ministru Grliću Radmanu na njegovom zalaganju za zaštitu prava i interesa bosanskohercegovačkih Hrvata, te mu čestitao na izbornom rezultatu, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih i europskih poslova.