U medijskom prostoru čitatelje se zatrpava raznim lažnim pravima, poput “prava na pobačaj”, “prava na izbor”, a mediji manipuliraju odabranim imenicama kako bi kod čitatelja postigli ravnodušnost ili emocionalnu podršku.

Tako se nerođeno dijete najčešće opisuje kao embrij, fetus ili kako neki za širu javnost kažu da se “prekid trudnoće mora ženama omogućiti do 12. tjedna gestacijske dobi” ili netočno prenose da je Ustavni sud utvrdio da je “Pravo žene iznad prava embrija!”. Kada je riječ o tekstu koji želi kritizirati novu američku politiku, tada se pojavljuju rečenice poput: “Amerikanci donose novi kontroverzni zakon o pobačaju po kojemu će žena koja želi pobaciti morati predočiti pisano odobrenje oca fetusa” ili “Kentucky – opisivanje fetusa prije pobačaja”.

> Početak jesenske kampanje Inicijative 40 dana za život: ‘Posljedice koje pobačaj ostavlja na majke, očeve, obitelji’

Tekstove koji promiču abortus, ilustrira se primjerice fotografijama feministica s transparentima na kojima pišu parole poput “Borbu za reproduktivna prava treba pozicionirati u okvire šire i klasne radničke borbe“, “Zahtijevamo registar prizivača savjesti!”, ili “Pravo na pobačaj nije samo pitanje legalnosti pobačaja, nego i dostupnosti javnog zdravstva”.

Za svjetski Dan sjećanja na male anđele navode: “Ako nikada niste izgubili bebu, imali spontani pobačaj ili rodili mrtvorođenče vjerojatno ni ne znate da je upravo danas, 15. listopada, svjetski Dan sjećanja na mnoge male anđele – dan kada se za sve te male duše pale svijeće i obilježavaju brojne ceremonije diljem svijeta.”, “Trenutak u trbuhu – vječnost u srcu”, “Znate li da – roditelji koji su izgubili svoje bebe NIKADA je ne prebole, bez obzira koliko je godina prošlo”, navodi se dalje u tekstu, oprezno odvajajući “spontani pobačaj” od abortusa, zaključujući tekst riječima “Osoba je osoba, nebitno koliko je mala”.

Kada je embrij beba?

S druge strane kada se želi pobuditi empatija prema tuđoj nesreći i patnji, a najčešće je riječ o obiteljskim tragedijama poznatih osoba, tim istim medijima embrij postaje dijete.

Sasvim primjereno, nedavni gubitak djeteta obitelji Tolói nazvali su mediji pravim imenom. Objavili su tako da je Rafael Tolói proživljavao teške privatne trenutke jer je njegova supruga Flavia izgubila dijete u drugom mjesecu trudnoće.

I za jednu hrvatsku pjevačicu navode da je “izgubila bebu u devetom tjednu trudnoće”, za drugu ističu u naslovu “Izgubila sam jedno dijete, ne želim izgubiti i ovo”, koja je izjavila da je tijekom borbe za skrbništvo zbog stresa ostala bez djeteta.

Početkom siječnja ove godine mediji donose vijest da je zvijezda serije ‘Slatke male lažljivice’ “otkrila da je propatila pobačaj i izgubila ‘dijete svojih snova’” uz fotografiju ultrazvuka s emojijem slomljenog srca.

Također potpuno primjereno donose i tekst koji govori o teškim osjećajima roditelja koji izgube dijete – “pa makar je riječ i o najmanjem zametku”.

“Smrt voljene osobe uvijek izaziva teške osjećaje i jako često ne znamo kako utješiti onoga tko je upravo izgubio nekoga. No smrt bebe jedna je od stvarno najtežih boli jer stvarno nije fer da tako mala duša nikada ne dobije šansu izboriti se za život. Pa makar je riječ i o najmanjem zametku“, piše Index.hr u članku pod naslovom “Mame koje su izgubile bebu zaista ne žele čuti ove stvari”.

Jednostavna je činjenica – pobačaj donosi negativne psihičke posljedice kod velikog broja žena koje su počinile ili imale pobačaj, namjerni ili spontani – to pokazuju iskustva samih žena i znanstvena istraživanja, upozorila je lani udruga Hrvatska za Život ističući da svakodnevno susreću žene koje su u nekom razdoblju svoga života napravile pobačaj. “Od njih saznajemo da je pobačaj ostavio posljedice na njihovo psihičko i fizičko zdravlje”, naglasili su.

> Hrvatska za život: Žene imaju pravo biti informirane o negativnim psihičkim posljedicama pobačaja

U videu kanadske organizacija Choice42 koja promiče pravo na život duhovito se osvrću na “moderne” tvrdnje o “pravu žene na izbor”, te upozoravaju da žene koje su trudne svojim jačim tijelom odlučuju što će se dogoditi s manjim ranjivim tijelom unutar njihova tijela.

U drugom videu iste organizacije, možete vidjeti kako raskrinkavaju ispraznice kojima se služe neki političari ili feministice govoreći o “modernom, suvremenom način rješavanja pitanja”:

Hrvatska i pobačaj

Hrvatski mediji najavljivali su krajem siječnja kako bi novi Zakon o pobačaju trebao pomaknuti krajnji rok do kojega se može učiniti pobačaj s 10. na 12. tjedan trudnoće.

> Šeparović: Pobačaj nije niti ljudsko niti ustavno pravo!

Mirando Mrsić, liječnik hematolog, izvanredni profesor na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i bivši SDP-ov ministar, predlaže da se “prekid trudnoće” mora ženama omogućiti do “12. tjedna gestacijske dobi“, navodi Večernji list.

> Pročitajte 10 činjenica o pobačaju!

“Demokrati su u saborsku proceduru poslali ‘Zakon o pravu žene na izbor’, što se kolokvijalno zove ‘pravo na pobačaj’. Pozivam zastupnice da podrže taj zakon koji na jedan moderan, suvremen način rješava pitanje ‘prava žena na izbor’, jer je Ustavni sud vrlo jasno rekao da se ‘pravo na pobačaj’ ne može ograničiti, ali mi Demokrati smatramo da kad žena odluči, ne treba biti nikakvih prepreka da ona svoju odluku provede. Prekid trudnoće u Hrvatskoj treba biti besplatan i dostupan svima. To je doseg Europske unije, nadam se da će zastupnici podržati to u Saboru”, ustvrdio je ovaj liječnik-političar, predsjednik Demokrata, na HRT-u.

Podsjetimo, dijete u 12. tjednu trudnoće dugačko je oko šest centimetara i teško oko 15 grama, ono ima oblikovanu bradu, nos, oči i uši – kompletno je razvijeno i do konca trudnoće najveće se promjene odnose na dobitak na težini i rast bebe.

“Neupitna je znanstvena činjenica da život počinje začećem. Od trenutka kad se spoje dvije spolne stanice nastaje potpuna informacija za budući razvoj ljudske osobe. I to nije samo jedan trenutak nego početak jednog kontinuiteta, koji se trajno nastavlja. Od jednostaničnog zigotnog stadija, preko morule, blastociste, embrija do fetusa, nastavlja se i dalje, nakon rođenja.”, upozorio je gostujući na HKR-u ginekolog dr. Oliver Vasilj, stručnjak za područje fetalnog ponašanja djeteta iz bolnice Sveti Duh, naglasivši da najnoviji, četverodimenzionalni ultrazvuk jasno pokazuje kako je cijeli ljudski život jedan kontinuitet – od začeća do prirodne smrti.

Dr. Vasilj je dodao da se rođenjem djeteta ništa ne mijenja, dijete samo mijenja mjesto boravka. Ono i dalje uči, vježba, razvija se: “Cijeli naš život je kontinuitet razvoja od začeća do prirodne smrti. Ne može se u jednom trenutku povući jedna crta i reći da embrij ili fetus do toga dana nije bio ništa, a sada je nešto. U embrionalnom i fetalnom razvoju tu crtu nije moguće povući.”

> Krešimir Planinić: Ne postoji ljudsko pravo na prekid trudnoće

Nakon spomenute odluke Ustavnog suda u emisiji Otvoreno na HRT-u gostovao je odvjetnik Krešimir Planinić.

Planinić je tom prilikom rekao kako je ovdje pozitivno “da barem imamo iskazano da takozvano pravo na pobačaj nije ustavno pravo. Niti je pobačaj ljudsko pravo. To je istina. Druga stvar, nakon 26 godina je konačno donesena odluka i treće – život počinje začećem, o tome sada nema spora i o tome se izjasnila medicinska struka. Zanimljiva je kotradiktornost ove odluke – U prvom dijelu kaže da je zakon iz ’78. u skladu s Ustavom iz ’90. godine, a potom kaže da ipak taj zakon zbog formalno ustavnih stvari ipak zbog toga što je ostario treba osuvremeniti, pa dajte napravite novi.”

“Dodatno je malo razočaravajuće da na sto stranica imate 7 – 8 stranica obrazloženja, a nisu obrazložili na najvažnije pitanje, što znači ustavna kategorija, rečenica: Svako ljudsko biće ima pravo na život, što to ima svako ljudsko biće? I drugo, zašto se ova odluka temelji na plagijatu? To govorim zato što smo usporedili ustavnu odluku Ustavnog suda Slovačke s ovom odlukom i naišli smo na identične rečenice. Problem je u tome što Ustav republike Slovačke ne prepisuje isto kao Ustav RH. Mi ćemo se i dalje zagovarati da svako ljudsko biće ima pravo na život.”, objasnio je Krešimir Planinić.

> Dr. Lucija Murgić: U društvu se premalo govori o posljedicama pobačaja za ženu

“Legalizacija ne smanjuje broj abortusa, već utječe na društvenu svijest da on nije štetan i neispravan”, upozorila je na Z1 televiziji dr. med. Lucija Murgić, predsjednica Roditeljskoga instituta za odgoj i obrazovanje.

“U praksi susrećem osobe koje imaju i psihičke i razne psihofizičke probleme, osjećaj grižnje savjesti i nekakvu ne riješenu neugodu, strah, paniku zbog toga što su u mladosti ili prije mnogo godina učinile pobačaj”, rekla je dr. Murgić, podsjetivši da je “Pravo na priziv savjesti zajamčeno Ustavom i zakonom o liječništvu.”

Izvor: narod.hr